2022.12.07., szerda , Ambrus

Hírek

2022. október 06. csütörtök • 11:51

Nyoma veszett az oroszok tengeralattjárójának

Elhagyta fehér-tengeri bázisát a K329 Belgorod nevű orosz nukleáris meghajtású tengeralattjáró – adta hírül először a La Republica, a NATO hírszerzési jelentéseire hivatkozva. A kiszivárgott jelentés állítólag arra figyelmeztet, hogy a tengeralattjáró a Kara-tengerre tarthat, ahol letesztelheti Poszeidón torpedóit.

A Poszeidón torpedó Oroszország egyik legmodernebb fegyvere. Ereje abban rejlik, hogy a legénység nélküli drónnak saját nukleáris reaktora van, így óriási távolságokat is meg tud tenni, nagy sebességgel, így szinte megállíthatatlan.


A K329 Belgorod nevű orosz nukleáris meghajtású tengeralattjáró. Fotó: Russian Navy

A fegyvert ráadásul hagyományos és nukleáris robbanófejjel is fel lehet szerelni. Egy part menti város elleni csapásnál ezért a termonukleáris detonáció mellett egyfajta radioaktív cunami hatásával is számolni kellene.

Hogy pontosan mire képes a torpedó, azt nem lehet tudni, és azt a NATO sem tartja valószínűnek, hogy valóban atomtöltetet teszteljenek nemzetközi vizeken. Az ugyanakkor nagyon is elképzelhető, hogy erőfitogtatásként kipróbálják – a robbanófej nélküli – fegyvert.

Korábban egyébként felmerült, hogy a K329 Belgorod részt vehetett az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett szabotázsakciókban. Szakértők szerint azonban valószínűtlen, hogy a tengeralattjáró észrevétlenül el tudott volna jutni odáig. Még akkor is, ha a Daily Mail arról írt, akár 120 napig is a mélyben tud maradni egy merüléssel.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.