2020.05.30., szombat , Janka,Zsanett

Hírek

2016. január 15. péntek • 09:01

Ők Az Év Agrárembere döntősei: ismerje meg Üveges Gábort!

A véghajrához közeledik az Év Agrárembere Díj: december végén a szavazatok és a szakmai zsűri döntése alapján minden kategóriából 3 jelölt jutott tovább a döntőbe. Rövidesen kiderül, kik a kategóriagyőztesek és a szavazás is tovább folytatódik a közönségdíjért. Bemutatjuk a jelölteket: ismerjék meg a fenntartható gazdálkodás kategória döntősét, Üveges Gábort, Hernádszentandrás polgármesterét.

Üveges Gábor politológus és EU szakértő Hernádszentandrás polgármestereként megálmodta és megvalósította BioSzentandrást: pályázatokon keresztül 28 millió forintot nyertek a biogazdálkodás alapjainak elsajátítására, melyet maximálisan kihasználva a polgármester és a falu lakói egy országosan ismert és elismert csodát hozott létre. Az ötlet, a projekt és a megvalósítás évről évre nemzetközi díjakat nyer és a polgármester nemzetköz konferenciákra kap meghívást, hogy bemutassa a közösség történetét.

A Hernádszentandrás egy 445 lelkes magyarországi kis település, Miskolctól 35 kilométerre. A valamikor virágzó, földművelésből élő kis falu lakóinak nagy része munka nélkül maradt. Sokáig remélték, hogy segítséget kapnak, de a megoldás mint mindig, most is helyben született meg.

Folyamatosan figyelték a pályázati kiírásokat, keresték a partnereket, majd 2009-ben Üveges Gábor polgármester rátalált arra a programra, amely közvetlenül 25 ember, 25 család jövőjét közvetve pedig az egész falu életét megváltoztatta: 28 millió forintot nyertek arra, hogy megtanulják a biogazdálkodást, és általa visszatérjenek ahhoz az életformához, mely a térség egészének boldogulását jelentette évszázadokon keresztül.

Egy helyi növénykultúrára alapuló ökológiai mintagazdaságot alakítottak ki, majd BioKonyhát avattak, Hernádszentandrásból pedig BioSzentandrás lett. A bio program nemcsak a Hernád menti közösség életét változtatta meg, hanem szemléletet is formált. Tevékenységükkel rácáfoltak arra, hogy a bio élelmiszer csak a kiváltságosok privilégiuma lehet. Az árképzésükkel a Nyitott Kert és Hűség Programjukkal a megyében, a térségben élőknek is elérhetővé tették a hamisíthatatlan vidéki, ökológiailag ellenőrzött keretek között termelt zöldséget. A bio mintakert, a bio csapat országosan ismertté és elismertté vált. 

 A közfoglalkoztatás adta lehetőségeket is kihasználva 2013-ban egy nagyobb lépést tettek előre. Két és fél hektár a művelésbe vont területük, hat nagylégterű, három kislégterű fóliasátorban termelik tavasz óta a zöldségeket. Megoldották a fóliák fűtésének a környezetbarát rendszerét, a tároló kapacitásra újabb pincéket vontak be. Nőtt a termékkínálatuk, az idén 25 féle zöldséget termelnek, elkezdték a fűszernövények meghonosítását, tízszeresére nőtt az eredeti francia levendula ültetvényük, a bogyós gyümölcseik is termőre fordulnak az idén.
 A településen mintegy 4 esztendeje országos referenciával sikeresen működő – a hátrányos helyzetű gyermekekért és családjaikért tevékenykedő, és komoly referenciával rendelkező fejlesztő munkát végző – Hernád-völgyi Tanoda szintén tematikája részévé tette a BioSzentandrás ügyét, közelebb hozva ezzel a helyi gyermekekhez mindazt, ami természetes, és mindazt, ami egészséges.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.

Error 500

Internal Server Error

Hupsz, úgy tűnik ezt az oldalt elég sokan próbálják most elérni. Kérjük, próbáld az oldalt kicsit később újratölteni.

Amennyiben ez az üzenet többször is előjön, kérlek lépj kapcsolatba a webmesterünkkel.

újratöltés