2022.12.06., kedd , Miklós

Hírek

2022. május 26. csütörtök • 13:25

Ökölnyi méretű jégdarabok hullottak az égből Kaposváron

Lecsapott a vihar szerdán az országra. Sok helyen jégeső is volt, de több fát is kicsavart az ítéletidő. A kár sok helyen jelentős, így többek között Kaposváron is.

Szerda estére az ország több területére is megérkezett a vihar, ami miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat korábban figyelmeztetést adott ki. A tegnap délutáni figyelmeztetés alapján szélviharra és jégesőre is volt esély. Utóbbi több helyen meg is érkezett, volt, ahol 3-5 centiméter átmérőjű jégdarabok hullottak az égből, amelyek egyes helyeken még az ablaküveget is betörték.

Több helyen fákat csavart ki a vihar. Az egyik somogyi településen például a redőnyt zúzta szét a jégeső, máshol a növényekben tett kárt. A vihar Kaposváron is jelentős károkat okozott. A város polgármestere közösségi oldalán példátlan természeti csapásként jellemezte a történteket. Beszámolója szerint a városban dió nagyságú, helyenként ökölnyi méretű jégdarabok estek a városra, míg a szél több fát is kicsavart.  A városvezető bejegyzése szerint a levert levélzet teljesen elfedte a csatornarácsokat, több köz-, illetve magánépület ablaka is betört, de számos autó is megsérült.

Fotó: Katasztrófavédelem

Hamarosan újabb hidegfront érkezik, több megyére figyelmeztetés van érvényben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján az Index is beszámolt arról, hogy hétvégén újabb hidegfront érkezik. Ugyanakkor csütörtökön még napos időre van kilátás, péntekre viszont már több helyen is előfordulhat csapadék.

Péntekre négy megyében figyelmeztetnek eddig zivatarokra:

  • Baranya megye,
  • Somogy megye,
  • Vas megye,
  • Zala megye.

Vasárnap már csak néhol alakulhat ki kisebb eső, zápor.

Sok munkát adott a tűzoltóknak a vihar

Összesen 238 tűzoltói beavatkozásra volt szükség országszerte a szerdai vihar miatt – tájékoztatta szerkesztőségünket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mukics Dániel közölte, hogy a vihar Somogy, Baranya és Bács-Kiskun megyében adta a legtöbb munkát a tűzoltóknak. Sok helyen faágakat tört le az erős szél, ami fákat is kidöntött.

Ezek közül több az utakra, kerítésekre, házakra dőltek, ezeket kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk. Az erős szél és a jégeső több épület tetőszerkezetében is kárt okozott, országszerte 126 épületben keletkeztek károk, 82 esetben Somogy megyében, főleg Kaposváron és környékén.

Fotó: Katasztrófavédelem

A szóvivő azt is közölte, hogy sokan csak csütörtök reggel szembesültek a károkkal, így a katasztrófavédelemhez főként Somogy megyéből érkeznek folyamatosan bejelentések. A tűzoltók közel száz somogyi helyszínen dolgoznak még csütörtökön is. Villámcsapás miatt is keletkeztek károk: Kiskunmajsán egy ház kéményébe csapott villám, az emiatt keletkezett tüzet a tűzoltók oltották el, míg Földeákon egy parasztház mellett álló akácfába csapott villám, emiatt a ház tetőszerkezete is károsodott két négyzetméteren.

Kaposváron is fába csapott a villám, az emiatt kidőlt fa egy elektromos vezetéket szakított le. Ugyancsak Kaposváron egy üzletház mélygarázsát öntötte el a víz, a tűzoltók szivattyúzták ki az összegyűlt esővizet. A kidőlt fák, letört ágak több elektromos vezetéket is elszakítottak, emiatt Komlón és néhány somogyi településen csaknem kétezer fogyasztónál szünetelt az áramellátás, ezek helyreállítása reggelre megtörtént – olvasható a közleményben. 

agrotrend.hu / Index

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.