2022.12.07., szerda , Ambrus

Hírek

2022. szeptember 26. hétfő • 15:29

Október elsején kezdődik a népszámlálás

A kérdőívet október 16-áig az interneten lehet kitölteni, ezt követően számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online kérdőív. Az idei népszámlálás jelmondata: " Feleljünk, egymásért!"

A népszámlálás olyan pillanatfelvételt ad rólunk, amire csak tízévenként van lehetőség. A társadalom minden szegmensét látjuk: hányan vagyunk, milyen demográfiai jellemzőkkel rendelkezünk, milyen családi háztartási viszonyok között élünk, hány gyereket nevelünk a családokban, hány idős emberrel élünk együtt. A generációk együttéléséről, a lakásviszonyainkról, a társadalom tudásvagyonáról, a munkaerőpiaci helyzetről nagyon részletes és informatív adatbázist szolgáltat – mondta az InfoRádiónak Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke.


 

Mint mondta: a népszámlálást az állami, vállalkozásban lévő, önkormányzati, vagy civil döntéshozók használják. Szintén felhasználják az adatokat a fogyatékosokat támogató civil szervezetek, és a nemzetiségi szervezetek is érintettek.

    "A jövőnket alapozzuk meg ezekkel az adatokkal, hiszen a jövőnket érintő döntések születnek az adatok alapján"

– jelentette ki.

A népszámláláson október 1-je és 16-a között internetes kitöltésre van lehetőség, ami nagyon "kényelmes és rugalmas válaszadási lehetőség". A háztartások előtte megkapják majd azt a belépési kódot, amivel az interneten kitölthetik a kérdőívet. Aki október 16-ig ezt nem tette meg, a kiküldött számlálóbiztosok segítségével a KSH által biztosított biztonságos tableteken tehetik meg. Ezáltal azonnal a bázisba kerülnek az adatok, így azok feldolgozása is gyors és biztonságos lesz.

A népszámlálásban való részvétel kötelezettség.

Aki valamilyen okból kimaradt, november utolsó hetében tud elmenni a polgármesteri hivatalhoz, ahol még felveszik az adatait. "Ezzel teljesítheti az adatszolgáltatási kötelezettségét, és hozzájárulhat ahhoz, hogy teljes, részletes és pontos képet kapjunk az országról, a társadalomról" – tette hozzá.

Vukovich Gabriella kitért arra is, hogy az idei lesz az utolsó "hagyományos" népszámlálás, amelyen még a lakosság aktív együttműködésére van szükség, a következőhöz már állami adatbázisokat használnak fel – derül ki az MTI közleményéből.

Mag Kornélia, a KSH elnökhelyettese elmondta, hogy a népszámlálás két kérdőívből áll: egy lakáskérdőívet, valamint a lakásban élőkről fejenként személyi kérdőívet kell kitölteni.

Interneten a nepszamlalas2022.hu honlapon lehet kitölteni a kérdőívet, és az online résztvevők nyereményjátékban is részt vehetnek.

A legtöbb kérdésre kötelező válaszolni, de vannak témák, amelyekre a válaszadás önkéntes: ilyen az egészségi állapot, a fogyatékosság, a nemzetiségi hovatartozás, az anyanyelv, a családi-baráti körben használt nyelv és a vallás. Habár önkéntes, de nagyon fontos, hogy ezekre is válaszoljanak az emberek, mert az így kapott adatok alapján határoznak meg például esélyegyenlőségi programokat, írják ki a nemzetiségi választásokat vagy szervezik az egyházak a szociális-oktatási tevékenységeiket – emelte ki Kovács Marcell, a népszámlálás projektvezetője.

Az elektronikus kérdőív "személyre szabott", tehát életkortól függően változik, mire kell válaszolni. A kérdőív, amelyben többnyire egyszerű feleletválasztós kérdések szerepelnek, elérhető magyar és angol nyelven, de a honlapon még 19 nyelven olvasható.

Az első eredmények tavasszal várhatóak, jövő ősztől pedig a KSH részletes, tematikus adatközléssel szolgál, amely mindenki számára elérhető lesz – tette hozzá Kovács Marcell.

agrotrend.hu / Infostart-InfoRádió, Sipos Ildikó

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.