2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Hírek

2020. április 10. péntek • 13:15

Olaszország eredetmegjelölési rendszerrel erősíti a hazai élelmiszerek fogyasztását

Az olasz kormány kiterjesztette a jelenlegi nemzeti címkézési rendszerét, amely a feldolgozókat kötelezi a tészta-, rizs- és paradicsomtermékek nyersanyag-származásának feltüntetésére, felülbírálva az április 1-jén hatályba lépett uniós jogszabályokat. A jelenlegi címkézési szabályozás is azt mutatja, hogy erősíteni és tudatosítani kívánják a hazai élelmiszerek fogyasztását.

Március 30-án Teresa Bellanova, olasz agrárpolitikai miniszter és Stefano Patuanelli, gazdaságfejlesztési miniszter együttesen írták alá a rendeletet, amely meghosszabbítja az április 1-jétől 2021. december 31-ig a hatályban lévő nemzeti szabályozást. Ily módon az olasz kormány ténylegesen a nemzeti, szigorúbb címkézési rendeletet alkalmazza az európai szinten jóváhagyott rendelet helyett.


fotó: pixabay

- Olaszország élen jár Európában a címkén található fogyasztói információk átláthatósága szempontjából. Úgy döntöttünk, hogy tovább lépünk annak érdekében, hogy bizonyosságokat nyújtsunk a három, Olaszország számára kulcsfontosságú szegmensként működő mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatok számára - mondták. - Azt kérjük Európától, hogy vezesse be európai szinten is ezt a rendelkezést, minden élelmiszer származásának feltüntetésére vonatkozóan.

Az EU-rendelet kimondja, hogy jelenleg a feldolgozók csak akkor kötelesek megnevezni a nyersanyag eredetét vagy a feldolgozási országot a termékek címkéin, ha a csomagolás vagy a termék valamely származási országra utal, amely eltér attól az országtól, ahol a nyersanyagot beszerzik vagy feldolgozzák.

Az olasz rendelet ehelyett azt írja elő, hogy a feldolgozóknak meg kell határozniuk az „EU-országok”, „EU-n kívüli országok”, „EU és EU-n kívüli országok” szövegrészt, ha a tészta, a rizs és a paradicsomtermékek nem 100% ban olasz származásúak, ideértve az alapanyagot, a feldolgozást és a csomagolást is.

Lényegében az „Origin Italy” megfogalmazás csak akkor használható, ha az összes feldolgozási fázist az olasz határokon belül hajtják végre.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.