2020.10.20., kedd , Vendel

Hírek

2020. augusztus 15. szombat • 13:52

Ölyvek vadásznak a pusztákon

Idén a szokásosnál jóval később, csak július utolsó napjaiban bukkant fel az első kóborló kígyászölyv a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén.

Kígyászölyvek Magyarországon kis számban költenek, az állományt mintegy 30-50 párra becsülik. Jellemzően a hegyvidékek déli kitettségű oldalain fészkelnek. A Dél-Alföldön a faj költését még nem sikerült regisztrálni, de az őszi és tavaszi vonulások alkalmával itt is szép számban előfordulnak. Esetenként nyáron is felbukkan a pusztákon egy-egy kóborló, fiatal madár - írja a Kőrös-Maros Nemzeti Park.

fotó: Marik Pál

A Kígyósi-pusztán július végén megfigyelt példány a tollazata alapján tavalyi kelésű. A kígyászölyvek általában hároméves korukban válnak ivarérettekké, előtte nagy területeket bejárva kóborolnak. Jellemzően már július első felében felbukkannak a délalföldi pusztákon, idén azonban csak jóval később sikerült megfigyelnünk az első példányt.

A kígyászölyv kedvenc tápláléka a vízisikló. Rendszerint a reggeli órákban indul portyázni, amikor a napfény hatására a siklók már kezdenek felmelegedni, de még nem olyan fürgék, így könnyű prédául szolgálnak a gyepek fölött keringő ragadozó számára.

Augusztus második felében és szeptember elején a legintenzívebb a kígyászölyvek vonulása. Ha ilyenkor bőséges táplálékot találnak a dél-alföldi pusztákon, akkor akár hetekig is elidőzhetnek itt. Az éjszakákat rendszerint a nyugalmasabb pusztarészeken, magas fák csúcsain töltik. Szeptember végén, október elején az utolsó példányok is útnak indulnak afrikai telelőhelyük felé.

agrotrend.hu / Kőrös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.