2020.02.25., kedd , Mátyás

Hírek

2018. október 25. csütörtök • 16:28

Ön ismeri a szilárd tüzelőanyagok veszélyeit?

A kampány a lakossági hulladékégetés tilalmára és káros hatásaira hívja fel a figyelmet.

Idén is elindult a Fűts okosan! felvilágosító és tájékoztató kampány annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire, a lakossági hulladékégetés tilalmára és káros hatásaira, emellett elérhetővé tesz minden helyes fűtési technikával kapcsolatos információt - mondta az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.


Kerti hulladékot, avart sem szabad a tüzelőberendezésben elégetni - fotó: Pixabay

Rácz András rámutatott arra, hogy a fűtési szezon kezdetével egyértelműen kimutatható a levegőminőség romlása, különösen azokon a területeken, ahol a lakosság gyakran fát vagy szenet, esetenként hulladékot használ fűtésre.

A nem megfelelő tüzelőanyag használata jelentős mennyiségű kisméretű részecske-kibocsátással (PM10, PM2,5) jár.

A PM10 a szálló por 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskéinek az elnevezése, a PM2,5 a 2,5 mikrométernél kisebbeké

Minél kisebbek ezek a részecskék, annál károsabbak az egészségre.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy idén februárban készített reprezentatív közvélemény-kutatás szerint az emberek a legfőbb környezetvédelmi problémának a légszennyezést tartják. Nem érzik viszont ebben a saját felelősségüket, a válaszadók kétharmada az ipart jelölte meg a szennyezettség forrásaként.

Pedig fordított a helyzet, mivel 80%-ban a lakossági fűtés okozza a PM-részecskék szennyezését a levegőben

Az ipar 5%-kal járul hozzá a szennyezéshez, hiszen az ipari létesítmények a környezetvédelmi hatóság engedélye mellett szigorúan szabályozott technológiával, szűrőberendezésekkel működnek - húzta alá.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy saját bevallásuk szerint a megkérdezettek 14%-a fűt hulladékkal, annak ellenére, hogy ezt tiltják a jogszabályok.

kezdeményezés honlapjáról minden érdeklődő letöltheti a hasznos tájékoztató anyagokat. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy különösen nagy veszélyt jelent a kezelt fa égetése. Javasolta, hogy keményfával fűtsenek a lakosok, és ne használjanak pénztárcaterhelő nedves fát.

Szárazfával való tüzeléskor a fűtési költség 20-30%-a megtakarítható

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke elmondta, hogy az OMSZ a Fűts okosan! kampányban méréseket végez, amelyek segítségével különféle elemzéseket készít.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.