2022.01.18., kedd , Piroska

Hírek

2017. november 18. szombat • 09:00

Önellátásra törekszik Kína a mezőgazdaság területén

Az utóbbi évtizedekben rohamosan növekedett Kína magtermelése, és úgy tűnik, a fejlődés töretlen. Az iparág – amellett, hogy számos kihívást kell majd leküzdenie – várhatóan új innovációk színtere lesz.

A felkelő nap országa jelenleg az USA után a világ második legnagyobb magtermelő piaca. Az éves ültetési mennyiség 12,5 millió tonnát tesz ki, amely 17,2 milliárd dolláros piaci értéket jelent. Ez a hatalmas siker pedig a reform és innováció támogatásának köszönhető - írja a news.agropages.com.

A külföldi vállalatok megvásárlásával vagy az azokkal való társulással Kína tekintélyes összeggel támogatja az ország mezőgazdaságát és agrokémiai iparát, melyek elengedhetetlenek az egyre növekvő középosztály élelmiszerekre – különösen a húsipari termékekre – vonatkozó elvárásainak teljesítéséhez.

fotó: amenic 181/Getty

Az új magfajták nagyobb védelmében zöld utat kaptak a hitelesítési eljárásban a kutatás-fejlesztést, termelést és eladást egyesítő cégek, valamint több profitot kapnak a tudományos intézetek és azok dolgozói is, így ösztönözve a magtermelő vállalatokkal való együttműködést és a kutatás-fejlesztést. Továbbá az integrált magtermelőket felmentették az adózás alól, sőt, a termelők újjászerveződését támogató fejlesztési forrásokból is jut nekik.

Mindemellett Kína a magok tudományos kutatásába is egyre többet fektet, egyfelől így növelve a terményekből származó hozamot, másfelől motiválva az ország önálló mezőgazdasági termelését.

Az ország jelenlegi 350 legfőbb agropiaci termékéből 33 százalék korábban import áru volt a tengerentúli országokból. Az ország önellátása azonban nem egyezik az egyes magfajtáknál. A répa- és spenótmag főként külföldről érkezik Kínába, miközben a rizs- és gabonamag hazai forrásból származik. De önellátó az ország a gyapot és szója területén, illetve a szükséges zöldség- és gyümölcsmagvak 80 százalékát is meg tudja termelni.

A kihívások legyőzése

Hosszú ideig több kisebb vállalkozás jelentette Kína magpiacát, amely számos problémát okozott a hatékonyság, befektetések és a szervezettség terén. A modernizáció érdekében a kormány 2011-es rendelete kijelölte a piac uralkodó vállalkozásait, optimalizálva a jogi rendszert ezen vállalatok megerősítésére.

Kínában a magtermelés piaci értéke egyre nő, 2016-ban elérte a 18,49 milliárd dollárt, amely 18,50 százalékos növekedést jelent 2012-höz képest. A legfontosabb termények értéke 13,80 százalékkal emelkedett, míg a többi növénynél ez több mint 24 százalékkal növekedett.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.