2020.10.22., csütörtök , El?d

Hírek

2020. augusztus 20. csütörtök • 12:54

Önkéntesek tisztították meg az Ipolyt 75 zsáknyi szeméttől

A Magosfa Alapítvány munkatársai és önkéntesei 13. alkalommal tartottak hulladékgyűjtési akciót az Ipoly folyón. Az Ipolytisztítási akció célja a térség környezeti állapotának javítása, és a helyi lakosok, döntéshozók valamint az idelátogatók szemléletformálása, hasonló munkákra biztatása.

A munka konkrét eredményét 75 zsák és több, nagyobb méretű hulladék összegyűjtése jelentette a folyó Tésa és Szob közötti szakaszán - írja az Index. A Magosfa szervezésében augusztus 14. és 16. között 8 kenuval 22 főből álló csapat haladt végig az Ipoly 35 km-es szakaszán.

A mederből, illetve a part, gyalogosan megközelíthetetlen részeiről gyűjtötték össze a hulladékot, jellemzően műanyag-palackokat, aludobozokat, nejlonokat, horgászati kellékeket, de “horogra akadt” hűtőszekrény, TV, gépkocsi lökhárító, illegális varsa, 12 teherautó-gumi és fehér, magassarkú cipő is.

Fotó: Magosfa

Az összegyűjtött hat köbméter hulladékot a szervezők lerakóba szállíttatják el. A konkrét beavatkozással kívánják csökkenteni a folyóban található szilárd hulladék, elsősorban a műanyagok mennyiségét.

Meg akarják előzni, hogy a műanyagokból mérgező anyagok kerüljenek bele a folyón keresztül a táplálékláncba, valamint hogy a műanyagok kisebb darabokra essenek szét, és mikroműanyagként veszélyeztessék a folyó és környéke állatvilágát, az itt élők, illetve az ide látogatók egészségét. A mikroműanyagok szennyezéséről aggasztó hírek érkeznek nem csak az óceánok, tengerek, hanem a hazai folyók tájékáról is.

Fotó: Magosfa

A Magosfások pozitív példát kívánnak adni a helyi lakosoknak, önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, vállalkozóknak, hogy óvják, védjék környezet állapotát, és saját lehetőségeik szerint javítsanak is az élővizek állapotán.

agrotrend.hu / Index

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.