2020.08.09., vasárnap , Em?d

Hírek

2019. február 02. szombat • 11:53

Online is elvégezhető az ASP járványvédelmi képzés

Örömmel tájékoztatjuk a vadgazdálkodókat és a vadászokat, hogy az ASP-hez kötődő járványvédelmi képzést és vizsgát 2019. január 14-étől minden érdeklődő a számára megfelelő időpontban, otthonról is elvégezheti az interneten!

November végi megkeresésünket a NÉBIH elfogadta, és kidolgozta a képzés és a vizsga lehetőségét, amit ezúton is köszönünk a Hatóságnak. Alább a kiegészítő információk és a részletes használati útmutató - tájékoztat a Vadászati Védegylet.

Visszaszorítható a sertéspestis - fotó: pixabay.com

A fejlesztés előzménye, hogy az Országos Magyar Vadászati Védegylet 2018 őszén javasolta a NÉBIH-nek a vonatkozó rendelkezések által előírt képzés és vizsga átültetését elektronikus (e-learning) felületre.

Ennek oka, hogy a Védegylet több megyei (területi) szervezete jelezte: az oktatások a szervezők számára idő- és forrásigényesek voltak, adminisztrációs terhet jelentettek, a képzésben résztvevők számára pedig általában munkaidőben többletelfoglaltságot.

Emlékeztetőül a vonatkozó rendelkezésekről. Az országos főállatorvos által kiadott 3/2018. számú határozat értelmében az afrikai sertéspestis szempontjából magas kockázatú területekre a képzés tekintetében az alábbi előírások érvényesek.

  • A társas vadászat vezetésével a vadászatra jogosult csak olyan személyt bízhat meg, aki részt vett az Állategészségügyi Szolgálat által szervezett, az afrikai sertéspestissel kapcsolatos képzésen és ott sikeres vizsgát tett.
     
  • A vadászatra jogosult köteles gondoskodni arról, hogy az alkalmazásában álló hivatásos vadász – illetve több hivatásos vadász esetén közülük legalább egy - az Állategészségügyi Szolgálat által szervezett, az afrikai sertéspestissel kapcsolatos képzésen részt vegyen. A társas vadászat csak akkor tartható meg, ha azon végig jelen van az a hivatásos vadász, aki a képzésen részt vett, vagy az a képzésen részt vett egyéb személy, aki az ASP-re vonatkozó intézkedések betartásáért, betartatásért felelős a vadászatra jogosulttól kapott megbízás alapján.
     
  • A társas vadászaton jelenlévő hivatásos vadász feladata, hogy az afrikai sertéspestissel kapcsolatos legfontosabb, a képzésen megtanult ismeretekről a társas vadászat minden résztvevőjét – beleértve a hajtókat is – tájékoztassa a vadászat megkezdése előtt. A társas vadászat minden részvevőjének e tájékoztatás megtörténtét aláírásával kell igazolnia.

Az Országos Főállatorvos ÉFHÁT/20-80/2018. számú ügyiratában leírtak értelmében pedig a fertőzött területen a vaddisznóktól eltérő állatfajok esetében egyéni vadászatot csak járványvédelmi képzésen részt vett és eredményesen levizsgázott vadász folytathat. Ugyanezen dokumentum szerint vendég- és bérvadász fertőzött területen csak vizsgával rendelkező helyi vadász kíséretében vadászhat.

Amennyiben felhasználóként bármilyen tapasztalatot szeretne megosztani a rendszer fejlesztőivel, illetve észrevételekkel élne, kérjük, írja meg Földvári Attilának, az OMVV főmunkatársának a foldvari pont attila kukac vadaszativedegylet pont hu e-mail címre!

agrotrend.hu / vadaszativedegylet.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.