2022.01.26., szerda , Vanda, Paula

Hírek

2016. május 26. csütörtök • 13:00

Óriás darazsak Pécsen

Hatalmas darazsak felbukkanása okozott kisebb riadalmat a pécsi Szabadság utca egyik társasházánál az elmúlt napokban.

A mintegy 5 centis rovarokat először lódarázsnak hitték és mivel a ház melletti, forgalmas járdánál rajzottak, a lakók biztonsági intézkedésként el is helyeztek egy figyelmeztető feliratot az utcán. Szerdán rovareltávolításban jártas szakembereket is hívtak – közölte a bama.hu megkeresésére az egyik lakó. A darazsak fészkét azonban nem sikerült megtalálni és a kihelyezett csapdákra sem reagáltak a rovarok.

Az állatok fotói alapján Sár József entomológus megnyugtató információval szolgált. A Drávaszabolcsi Rovartani kiállítás vezetője (aki megjegyezte, hogy nem szakterülete a darazsak világa) biztos benne, hogy a barnás színű, jellegzetes mintájú rovarok az emberre veszélytelen tőrösdarazsak példányai. Ez a mediterrán faj nálunk is előfordul, valószínűleg a Mecsek az élettere északi határa. A tőrösdarázs fákban élő bogarak lárváiba rakja a petéit, az embert nem tekinti ellenfélnek, nem ismertek olyan esetek, amikor támadtak volna. Az óvatosság persze nem árt, hiszen például egy méhcsípésre allergiás embernél egy ilyen rovar véletlen szúrása is komoly tünetekkel járhat. Az óriás tőrösdarázs példányai valószínűleg azért bukkantak fel a háznál, mert egy kivágott fa tönkjében kutatnak lárvák után – tette hozzá a szakértő.

A ház lakói annak tudatában, hogy ritka, védett faj jelent meg náluk, természetesen nem tervezik elpusztítani a darazsakat. Azért kitettek egy újabb táblát és természetvédelmi szakértő segítségét kérik az ártalmatlan darazsak elköltöztetéséhez, ha a szakértők is ezt javasolják.

agrotrend.hu/bama

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.