2020.12.01., kedd , Elza

Hírek

2020. július 01. szerda • 16:06

Óriási az idei aszálykár

Az idei időjárás eddig nem kedvezett a mezőgazdaságnak. A tavaszi fagyok és a nyár eleji heves esőzések komoly károkat okoztak a termésben. A fagy, a jég és az aszály sújtotta területek meghaladják a négyszázezer hektárt, az előző évben ugyanebben az időszakban ez kétszázezer volt.

Elkezdődött az aratás, sok helyen azonban gondot okozott a múlt heti heves esőzés. Többfelé annyira átázott a talaj, hogy egyelőre nem lehet gépekkel rámenni a földekre. A következő napokban is marad a változékony időjárás, pedig most már száraz és meleg időjárás lenne az ideális az aratáshoz - írja a hirado.hu.

fotó: pxhere.com

Jakab István, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének elnöke az M1 Ma reggel című műsorában szerdán elmondta, az idei aszálykár már most duplája az előző évinek, meghaladja a kétszázezer hektárt. A fagy, a jég és az aszály sújtotta területek pedig meghaladják a négyszázezer hektárt. Az előző évben ugyanebben az időszakban ez kétszázezer hektár volt – emelte ki.

A mezőgazdaság egyik legnagyobb problémája jelenleg, hogy lassan öntözés nélkül nem lehet gazdálkodni – hívta fel a figyelmet, és hozzátette, a 21. században már nem arról kell beszélni, hogy klímaváltozás lesz, hiszen az már be is következett, megváltozott Magyarország klímája.

Hangsúlyozta, az agrárágazat éves kibocsátása 276 milliárd forint. Ezt az értéket meg lehetne duplázni egy korszerű vízgazdálkodási rendszer kialakításával.

Ki kellene használni azt az előnyt, hogy a Kárpát-medencébe beérkező folyók jelentős mennyiségű vizet hoznak a térségbe.

Erre azért is lenne nagy szükség, mivel már lassan gabonát sem lehet termeszteni öntözés nélkül – mondta. Hozzátette, az utóbbi években a magyar búza sokat vesztett a minőségéből, napjaikban gyenge-közepes minőségűnek lehet mondani az előző évek terméséhez képest.

fotó: pxhere.com

A gazdák számára létrehoztak egy kárenyhítési alapot. Ebből az alapból a termelők különböző feltételek mellett támogatásokat hívhatnak le. Az egyik fontos kitétel, hogy a gazda kára meg kell haladja az elmúlt három év átlagos kárának harminc százalékát. Az is fontos szempont, hogy a termelőnek üzleti biztosítóval kötött szerződése is kell legyen – szögezte le.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.