2022.10.02., vasárnap , Petra

Hírek

2018. május 25. péntek • 15:20

Óriási esővel indult a XXII. Pápai Agrárexpo

Az agráriumban most a közös építkezés a legfontosabb.

A megnyitón Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Nagy István agrárminiszter is felidézte, hogy „a májusi eső aranyat ér". 


Győrffy Balázs, a NAK elnöke - fotó: agrotrend.hu

Köszöntőjében a kamara elnöke kiemelte: a rendezvény – amelynek három éve már ismét a NAK a főszervezője – a térség kiemelt agrárszakmai találkozója lett. Elfogadottságát pedig a mostanira felsorakozott közel száz kiállító (köztük gépforgalmazók, állattenyésztők, élelmiszeripari vállalkozások) is jelzi.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke a közös építkezés fontosságát emelte ki. - A színpadon állók mindnyájan, önkormányzat, parlament, kormány, kamara, érdekképviselet egyet akarunk. A legkorszerűbb technológiákat alkalmazva előre haladni a siker érdekében. Vannak kihívások, reményeink szerint ezekről vita is lesz itt az expon, olyan, amely előrevisz a siker felé – mondta az elnök.

Unger Tamás, Pápa alpolgármestere szerint az agrárexpo az egyik olyan helyi esemény, ami meghatározza a város arculatát, ami nélkül „a pápai május elképzelhetetlen”. Mint mondta, a kiállítás apropóján erre a napra szervezték a városban létesülő új takarmánygyártó- és forgalmazó üzem alapkőletételi ünnepségét is, sőt azt is bejelentette, hogy egy-másfél év múlva a településen helyi termelői piac is nyílhat az önkormányzat fejlesztésének köszönhetően.


Nagy István agrárminiszter - fotó: agrotrend.hu

Nagy István megnyitóbeszédében összegezte, hogy a következő kormányzati ciklusban mire számíthatnak a tárcától a Veszprém megyei és más mezőgazdasági szereplők. Mint mondta, minden minisztériumi, kormányzati intézkedés középpontjában a versenyképesség és a hatékonyság növelésének elősegítése áll majd. Így a kiemelt feladatok közé tartozik az osztatlan közös tulajdoni forma megszüntetése, az öntözés, a vízgazdálkodás fejlesztése – egyúttal az öntözött területek számának növelése –, valamint a közép- és felsőfokú agrároktatás nívójának emelése.

Az ünnepség vége után kiderült: ami jó a gazdáknak, az kevésbé a potenciális érdeklődőknek. Az égi áldás miatt ugyanis a vártnál kevesebben járkáltak a sportcsarnokban és a városi stadion mellett kialakított kiállítótéren. Sombatra és vasárnapra kedvezőbb körülményeket jövendöltek az időjárás-felelősök.

Az expóról

A XXII. Pápai Agrárexpo az a nagy hagyományú komplex szakmai rendezvény, amely családias környezetben mutatja be a mezőgazdasági szektor minden szakmai és szórakoztató elemét. Pápa város egyik legnagyobb programja és a régió talán legfontosabb agrárrendezvénye 2018. május 25-27. között kerül megrendezésre a pápai Perutz Stadion és a Városi Sportcsarnok közötti területen, valamint magában a csarnokban. A rendezvényen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai előadásokat szervez, standján pedig falugazdászok, referensek és a napi szinten kézzelfogható előnyöket kínáló szolgáltatások várják az érdeklődők kérdéseit. A szakmai konferenciákon, tájékoztatókon túl a szórakoztató, látványos és gyermekeknek szóló programokból sem lesz hiány. Sok egyéb mellett gyakorlati, gép-, tenyészállatbemutatók, lovas programok, vadásznap és gyermekprogramok is gondoskodnak a kilátogatók szórakoztatásáról. 

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.