2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Hírek

2020. július 02. csütörtök • 11:25

Óriási fordulat előtt áll a magyar söripar

A nagy gyártók kizárólagos szerződéseinek feloldása után a kisüzemi főzdék nemcsak a vendéglátóhelyeken, hanem két-három év alatt az iparág egészében is elérhetnék a 20 százalékos piaci részesedést.

Holnap szavazhat az Országgyűlés arról a törvényjavaslatról, amely a kizárólagos szerződések tilalmával rendezné a Magyarországon forgalmazott sörök piacát - írja a Világgazdaság.

fotó: wikipedia

A kistermelők szempontjából az a tét, hogy ahol egy nagy sörgyár és a vendéglátóhely között ilyen megállapodás van érvényben, ott azt a jövő nyártól semmisnek kell tekinteni.

Ezután a kisebb főzdéknek 20 százalékos piaci részt biztosítana a jogszabály, míg a multiknak a fennmaradó 80 százalékkal kellene beérniük. Ezt az arányt azonban nem a nagy gyártók 6,21 millió hektoliteres teljes hazai éves értékesítésére kell vetíteni, hanem csak a csapolt sörre, ez az esetükben tavaly 558 ezer hektoliter volt.

Reális cél, hogy a törvénytervezet szerint nekünk fenntartandó egyötöd részt ne csak ezekben az egységekben használjuk ki, hanem két-három év alatt a szektor egészében is – mondta a Világgazdaságnak Gyenge Zsolt, a Fóti Kézműves Sörfőzde tulajdonosa, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke.

Gyenge Zsolt e várakozását arra alapozza, hogy a mostani, 3 százalékos részesedésük már magában azzal megduplázható, ha teljesen kihasználhatják a gyártókapacitásai­kat. Merthogy a 80-90 hazai főzde zömének a termelése legfeljebb a nyári hónapokban éri el a kapacitásai 90-100 százalékát, az év egészében viszont már az 50-60 százalékos arány is jónak mondható.

A következő lépés az lenne, ha a kisüzemi sörfőzdék így akár már 6 százalékos országos piaci részesedése 12 százalékosra ugrana kapacitásbővítéssel és technológiafejlesztéssel, akár pénzügyi befektetővel is, ha addigra valóban szabaddá válik a piac.

fotó: pxhere.com

Azért nem lobbiztak ennél csekélyebb – 5-10 vagy éppen 15 százalékos – szeletért az éttermeket, kocsmákat, kisvendéglőket és szállodákat tömörítő HoReCa-szegmens sörtortájából, mert a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2015-ös vizsgálata során éppen a nagy gyártók vállalták, hogy a vendéglátóipari egységekkel kötött kizárólagos szerződések feloldásával meghagyják a piac 20 százalékát a kisebb főzdéknek – emlékeztetett Gyenge Zsolt.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.