2021.08.05., csütörtök , Krisztina

Hírek

2019. november 19. kedd • 12:31

Óriási lehetőségek rejlenek a vidékfejlesztésben

2019. november 7-én Miskolcon rendezte meg a NAK Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási Igazgatósága a kistermelői rendezvénysorozat harmadik eseményét, melyben betekintést nyerhettünk a idéki élet diverzifikációs megoldásaiba, mint a falusi turizmus és a szociális farm lehetőségei.

Elsőként Franko Pál, a FATOSZ elnöke vezette be a hallgatóságot a falusi turizmus témakörébe, az abban rejlő lehetőségekbe. Előadásában kiemelte, hogy a falusi turizmus csak azon személyeknek, családoknak, vállalkozóknak ajánlott, akik amellett, hogy megfelelő humán- és gazdasági erőforrással, illetve szaktudással rendelkeznek, hisznek a területük értékében, ahol szívvel-lélekkel képesek falusi szolgáltatásokat nyújtani az arra járó turistáknak - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pixnio.com

Információt kaptunk arról is, hogy a „nagy diverz” pályázat segítségével 2010 óta jelentősen megnőtt a falusi turizmus szolgáltatásainak száma, mind a férőhelyek tekintetében, mind a vendégéjszakákat illetően, azonban még mindig van hova fejlődni.

Ezt követően Szabadkai Andrea, a Kislépték Egyesület elnöke mutatta be a gazdálkodók diverzifikációs tevékenységeinek vizsgálatára irányuló elemzéseket, azok eredményeit. Az elemzés célja a mezőgazdasági tevékenységet folytató családok által végzett, a gazdaság erőforrásaira épülő, jövedelemszerző diverzifikációs tevékenységek sikerességének tényezőit és a sikeresség akadályait megvizsgálni.

A felmérésből beigazolódott az első előadásban is elhangzott szaktudás szükségessége, miszerint a megkérdezett sikeres gazdaságvezetők legfőképpen főiskolai, illetve egyetemi végzettséggel rendelkeznek.

A vizsgálat rávilágított arra, hogy a gazdaságok sikeres diverzifikációjában nagy szerepet játszik a nemzetközi, illetve hazai tanulmányutak fejlesztő hatása mellett nélkülözhetetlen a profi jogi szakértő, könyvelő megléte a vállalkozásban, illetve a legfőbb hátráltató tényező a magas adó-, járulék- és bürokratikus terhek, a szabályozás átláthatatlansága.

A következő előadásban, Hamza Eszter, a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet képviselőjeként a diverzifikációs lehetőségeket elméleti oldalról mutatta be. A diverzifikáció fogalmának, illetve azok típusainak ismertetése után, a Magyarországon ismert diverzifikációt támogató pályázati lehetőségek kerültek bemutatásra.

Az első előadásban elhangzottakhoz képest, ahol a falusi turizmus jelentős mértékben nőtt, a diverzifikált gazdaságok száma 2010-2016 között jelentős mértékben csökkent.

A diverzifikáció mellett számos motiváló (pl. magasabb jövedelem, termelési kockázat csökkentés, elérhető támogatási források, piaci kereslet kiszolgálása, családi hagyomány továbbvitele) tényező áll, azonban az ezzel szemben álló gátló tényezők (pl. tőkehiány, piaci ismeret és információ hiány, szakértelem és hozzáértés hiánya, magas adminisztrációs terhek, kiismerhetetlen szabályozási környezet, munkaerőhiány) nagyobb mértékben befolyásolják az érdeklődést.

A rendezvényt Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke a „Szociális farmok a vidékfejlesztésért” című előadásával zárta. László, a külföldi példák rövid bemutatása után az alapítvány által kialakított egyik saját majorságát mutatta be. A szervezet arra törekszik, hogy olyan élettereket és szolgáltatásokat hozzon lére, ahol minden érintett képességeihez mérten értékteremtő tevékenységet végezhet, mely által a közösség hasznos tagjává válik.

A Baráthegyi Majorságban működtetett szociálterápia (lakóotthon, támogatott lakhatás, nappali ellátás) mellett képzési központnak is helyet adnak. A majorságban a fogyatékossággal élők mellet közcélú foglalkoztatottak, elítéltek, hajléktalanok valamint önkéntesek fogadása is történik.

A birtokon lehetőség van kertészkedni (szabadtéri, fólia, üvegház, gyümölcsös), de az állattartás (kecske, ló, szamár, disznó, baromfi, alpaka), növénytermesztés (főként gomba), mellett élelmiszergyártás (főzőkonyha, sajtüzem, kemence) és asztalos-üzem is működik, ahol fa pellet- és brikettgyártó részlege állítja elő a szükséges tüzelőanyag nagy részét.

Az ökoturizmus részeként Farm Panzió, erdei iskola, falusi vendégasztal, illetve a fából épült korhű Interaktív Diósgyőri Játszóvár várja az érdeklődőket. A Baráthegyi Majorság következő célkitűzése a Baráthegyi Panzió & Élménypark kialakítása, ahol mindamellett, hogy a szülőknek a pihenőszobában és wellnessrészlegen van lehetőségük a kikapcsolódásra, a gyerekek különböző kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, ahol elsajátíthatják a különböző tevékenységek alapjait.

A kistermelői rendezvénysorozat negyedik, és egyben utolsó állomása 2019. november 26-án, Dunaharasztin kerül megrendezésre, a „Közétkeztetésben rejlő lehetőségek” címmel, melynek meghívóját itt találja.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.