2021.01.28., csütörtök , Károly, Karola

Hírek

2020. október 17. szombat • 13:09

Oroszországból érkeztek meg a ludak

Megérkeztek Oroszországból az első ludak Tatára. A jelenlegi járványügyi helyzet miatt azonban az idei sokadalom mindenben eltérő lesz az eddigieknél.

Tata sajátossága, hogy az igazi ősz beköszöntét nem csak az időjárás, hanem a térségbe érkező vadludak is tagadhatatlanul jelzik. Október első napjaiban pedig megérkeztek az első madarak. Sajnos azonban a kialakult és jelenleg fennálló járványhelyzet miatt ezt a csodálatos természeti jelenséget felölelő sokadalom idén teljesen más lesz mint az elmúlt évek során. Többek között erről is beszélgettünk Szabó Mátéval, a Magyar Madártani Egyesület, Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoport titkárával - írja a kemma.hu.

fotó: pixabay.com

– Idén az első vadludakat október 3-án észleltük. A tatai Réti-halastavak VIII-as tóegységén láttunk 4 példányt, majd később a néhány kilométerre lévő táplálkozó-területen 55 példányt találtunk. Mostanra 200 nagy lilik tartózkodik a Tata környéki halastavakon. Jelenleg a hazánkban is költő nyári lúd van többségben, de hamarosan várható, hogy a nagy lilikek átveszik az „uralmat”. Jellemzően október végére néhány ezres, majd november 10-e környékétől 10 ezres nagyságrendben lesznek láthatóak a telelő vadludak – mondja a szakember.

Ezek a ludak Oroszország északi részéről, a Tajmir-félszigettől repülnek el hozzánk. Ez légvonalban 4-5 ezer kilométert jelent, azonban a ludak nem nyílegyenesen repülnek ide. Egy kifli-alakhoz hasonlító útvonalon repülnek a Kárpát-medencébe, majd érkeznek meg Tatára. A kezdeti időszakban azonban még nem az Öreg-tavat használják a madarak.

– Most még nem alkalmas számukra az Öreg-tó, mivel nincsenek meg azok a vízszint viszonyok, amiket ezek a madarak kedvelnek. Jelenleg más alternatív vizeket használnak. Ezek a Tata környéki halastavak. Az Öreg-tavon akkor fognak megjelenni, amikor a tó közepén a vízeresztésnek köszönhetően megjelenik a nagy zátony, amit nagyon kedvelnek – emeli ki Máté.

A vadludak nagy tömege október végére, november elejére érkezik meg. A legnagyobb számukat november 10-e környékére el szokták érni. Ekkora már több tízezres csapatok fognak a környéken gyülekezni. Az idei lehetséges csúcsszám megtippelésébe nem bocsátkozott a szakember, mert elmondása szerint nagyon sok a befolyásoló tényező.

– Ezt senki nem tudja megmondani. Hosszú évtizedekre visszanyúló adatsorunk van, amiből lehet látni a tendenciákat, de a természet mindig tud újat mutatni. Az előző néhány évben az alföldi területeken tapasztalható szárazság miatt ott szinte nem is alakultak ki nagy vadlúdcsapatok. Ennek eredményeképpen a dunántúli gyülekezőhelyeken korábban nem tapasztalt csapatok jöttek össze. Így lehetett nálunk 50-60 ezer vadlúd, de például a Velencei-tavon 100 ezer példányos óriás tömeg volt tavaly – magyarázta a titkár, aki arra is kitért, hogy az idei Vadlúd Sokadalom a jelenlegi járványhelyzet miatt teljesen eltérő lesz az eddigiektől.

– Idén az egészségügyi állapotok miatt nem tudjuk megtartani a szokásos vadlúd sokadalmat. Helyette majd egy hónapra lesz széthúzva az esemény. November 14. és december 20. között Vadlúd Hétvégéket rendezünk, amin kis csoportokban biztosítunk távcsöves megfigyelési lehetőségeket az érdeklődőek számára. A programokról pedig a sokdalom weboldalán tájékozódhatnak részletesen – tájékoztatott a szakember.

Arról, hogy a madarak nyugalmának maximális védelme érdekében lesznek-e új óvintézkedések Máté elmondta, hogy új intézkedések bevezetése nincs tervben. A jelenleg is érvényben lévő korlátozások és tiltásokat szeretnék a lakossággal, látogatókkal betartatni.

– A vadludak Öreg-tavi megjelenésük után naponta többször is ellenőrizni fogjuk, hogy a tómederbe való besétálás ne legyen zavaró a madarak életére. Fel szeretnénk hívni mindenki figyelmét, hogy a tóparton hamarosan elhelyezésre kerülő figyelmeztető táblák ugyan meghatároznak egy intervallumot, hogy mikor lehet bemenni az iszapra, de a déli órákban, a tóra visszarepülő sok tízezer vadlúd között ekkor is nagy zavarást tudunk előidézni. Sajnos nagyon sokszor tapasztaltuk, hogy az esti behúzások során rengetegen vannak lent az iszapon és próbálnak minél jobb természetfotót készíteni. Ez teljesen felelőtlen és meggondolatlan magatartás. Az ilyen esetekben az ellenőrző hatóságok akár természetvédelmi bírságot is kiszabhatnak – hangsúlyozta a titkár.

agrotrend.hu / kemma.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.