2020.05.28., csütörtök , Emil,Csanád

Hírek

2019. május 17. péntek • 12:15

Országjáró körúttal népszerűsítik a víztakarékos gazdálkodás módjait

„Szárazság idején is eredményesen„ címmel indult országjáró körútjára a NAIK, a NAK és a MAGOSZ közös szervezésű konferenciasorozata

Országjáró körúttal népszerűsíti a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) a víztakarékos gazdálkodás módjait - közölte a központ főigazgatója csütörtökön.


fotó: NAIK

Gyuricza Csaba azt mondta, a körúton az ország legnagyobb termőhelyeit járják körbe, hogy ismertessék, mit lehet tenni az időjárási szélsőségek következményei ellen.

Az országjárásra technológiai ajánlásokat készítettek a legújabb innovációs eredmények alapján. Az ajánlások többek között a fajtaválasztásra és arra is kitérnek, hogyan kell a talajt úgy művelni, hogy minél több csapadék maradjon a földben - ismertette.

Kiemelte, a legnagyobb víztározó a termőtalaj, ezért fontos feladat a benne lévő nedvesség megtartása. Ha esős időben sikerül gondoskodni a vízkészletről, akkor kisebb kárt okoz az aszály.

Kitért arra is, Magyarországon a mezőgazdasági területek csak két százaléka öntözhető, ez körülbelül 80-90 ezer hektárt jelent.

A vizet elsősorban vízmegtartó technológiákkal kell megtakarítani,

öntözni csak akkor kell, ha azok nem bizonyulnak eredményesnek - hangsúlyozta a főigazgató.

A NAIK országjáró programjáról és az aszálykár mérséklésének lehetőségeiről ide kattintva korábbi cikkünkben részletesebben olvashatnak.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.