2020.10.30., péntek , Alfonz

Hírek

2018. július 19. csütörtök • 14:15

Országos problémát jelentenek az elszaporodott vadak

Előrelépés viszont nem történt, így továbbra sincs megoldása a Balaton körüli helyzetnek.

Ismét az agrártárcához fordul a Balatoni Szövetség (BSz), mert továbbra sem születtek meg azok a törvényben rögzített szabályok, amelyek a belterületen élő, illetve ott felbukkanó vadakra vonatkozó vadgazdálkodást szabályoznák - nyilatkozta Balassa Balázs, a szervezet elnöke, Szigliget független polgármestere az MTI-nek.

   
A vaddisznók Révfülöp környéken eddig kétszer kaptak össze kutyával - fotó: vadaszlap.hu

A BSz már tavaly év elején felkereste a tárcavezető minisztert a Balaton körül elszaporodott vadak miatt, hiánypótló jogalkotást, valamint vadvédelmi szolgálat létrehozását kérve. Az utóbbi legfontosabb teendője, a belterületeken felbukkanó vadak befogása, valamint a lakosság tájékoztatása lenne.

- Előrelépés nem történt az ügyben, pedig országos problémáról van szó 

- hangsúlyozta Balassa Balázs.

A gond többek között abból adódik, hogy a vadásztársaságoknak nincs hatáskörük belterületen vadgazdálkodást folytatni, az önkormányzatoknak pedig eszközük és lehetőségük a vadak befogására, majd eltávolítására a lakott területről.

Az elnök azt is elmondta, hogy most már nem csak a vaddisznók túlzott elszaporodása okoz gondot. Az utóbbi időben ugyanis több jelzés érkezett az önkormányzatoktól szarvasok által okozott károkról, illetve egyre nagyobb problémát jelent a rókák elszaporodása is.

A tavalyi szakmai konzultációkat követően született pár ötlet, amely a megoldás is lehetne. Az önkormányzatok feladata az volt, hogy szükség esetén új helyi rendeltek alkotásával bírják rá az elhanyagolt ingatlanok tulajdonosait területeik rendbetételére. A lakosságot és a nyaralókat pedig tájékoztassák, miért nem szabad etetni a vadakat.

- Az önkormányzatok jelentős része megtette a szükséges lépéseket, de a hatáskörükön túlmutató intézkedések hiánya miatt ez nem hozott és nem is hozhat megnyugtató megoldást

- fogalmazott a BSz elnöke.

Tegnap oldalunkon olvashattak arról, hogy Révülöpön már annyira súlyos a helyzet, hogy a település lakói félnek kimenni az utcára. Kondor Géza, Révfülöp független polgármestere szerint a kialakult állapotot a régi mezőgazdasági üzemek megszüntetése idézte elő. Ez ahhoz vezetett, hogy a vaddisznók már nemcsak bejárnak, hanem be is költöztek a lakott területekre.

- A szaporulat egy része nem is ismeri az erdőt, jól érzi magát a tóparti nádasok rejtekében, ahol víz, dagonya, búvóhely, és a környező kertekben élelem is akad bőven

- tette hozzá Kondor Géza

A polgármester nyilatkozatából az is kiderült, hogy valaki mérgezett krumplival akarta megoldani a problémát. 

Ez viszont nem a helyes és fel szeretné hívni arra a figyelmet, hogy senki ne próbálja megmérgezni az állatokat, mert a pusztulásuk előtti elejtés után a méreg bekerülhet az élelmiszerláncba.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.