2021.05.11., kedd , Ferenc

Hírek

2019. december 28. szombat • 18:33

Összefogás a Pilisi Bioszféra Rezervátum fejlesztéséért

Együttműködési megállapodást írt alá a Pilisi Parkerdő Zrt., a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI), valamint Pilismarót önkormányzata a Pilisi Bioszféra Rezervátum fejlesztéséért, az azzal kapcsolatos feladatok összehangolásáért. Az együttműködés célja az ember és a természet összhangjának megteremtése, a környezeti nevelés, az ökoturisztikai szolgáltatások bővítése, valamint a természeti értékek megőrzése. A DINPI és a Parkerdő célja, hogy minél több hasonló megállapodást kössenek a Pilisi Bioszféra Rezervátum területén található 16 település önkormányzatával a további fejlesztések érdekében.

A bioszféra-rezervátumok természeti és kulturális értékeket egyaránt őrző területek. Létrehozásuk célja a biológiai sokféleség megőrzése, a fajok, ökoszisztémák és tájak védelme, a fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődés elősegítése, valamint az oktatási, kutatási tevékenységek támogatása.


fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

Az 1981-ben létrejött, 27 ezer hektáros Pilisi Bioszféra Rezervátum magába foglalja az egész Pilis, valamint a Visegrádi-hegység területét.

A Parkerdő és a DINPI eddig is több százmillió forintot fordított a rezervátum területén olyan aktív természetvédelmi munkákra, mint a vizes élőhelyek létrehozása, inváziós fafajok visszaszorítása, erdők és gyepek természetességének növelése, barlangok védelme vagy erdei iskolák fejlesztése.

A Parkerdő és a DINPI évek óta együttműködik a bioszféra-rezervátum biológiai sokféleségének, fajainak, élőhelyeinek megőrzésében.

A Pilisi Parkerdő Zrt. nevében Reinitz Gábor vezérigazgató, Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) igazgatója, valamint Pergel István, Pilismarót polgármestere háromoldalú megállapodást kötött a Pilisi Bioszféra Rezervátum fejlesztéséért, az azzal kapcsolatos feladatok összehangolásáért.

Az együttműködés célja az ember és a természet összhangjának megteremtése, a környezeti nevelés, az ökoturisztikai szolgáltatások bővítése, valamint a természeti értékek megőrzése.

Mindezeknek a teljesítése érdekében a felek konkrét vállalásokat is tettek.

A Parkerdő egyebek mellett vállalta, hogy létrehozza az Év Fája Tanösvényt, szakmai segítséget nyújt a pilismaróti zöld területek növeléséhez, a Miklós-deák-völgyben lévő „Halastó” pihenőhelyet a falu közönségének – a gyalogos forgalom számára – oktatási, nevelési és turisztikai célból rendelkezésre bocsátja.

A DINPI odútelepet létesít, ahol oktatási célból madárvédelmi bemutatókat tart, valamint szakmai támogatást nyújt a különböző rendezvények lebonyolításához, a tanösvény működtetéséhez.

Pilismarót önkormányzata pedig többek között oktatási, nevelési és szabadidős programokat szervez a Miklós-deák-völgyi „Halastóhoz” és felajánlja a rendelkezésére álló, erdősítésre alkalmas több hektárnyi földterületet egy későbbi, közösen benyújtandó erdősítési pályázatra.

A megállapodás aláírását megelőzően szakmai fórumra került sor, amelyen mások mellett részt vett Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, Érdiné dr. Szekeres Rozália, a Magyar MAB (Man and Biosphere – Ember és Bioszféra) Nemzeti Bizottság elnöke, Reinitz Gábor és Füri András is.

A fórumon elhangzott: a DINPI és a Parkerdő célja, hogy minél több hasonló megállapodást kössenek a Pilisi Bioszféra Rezervátum területén található 16 település önkormányzatával a további fejlesztések érdekében, és hogy ezeknél az együttműködéseknél nagyon fontos a lakosság és a gazdálkodók bevonása is.

agrotrend.hu / Pilisi Parkerdő Zrt.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.