2020.04.03., péntek , Buda,Richárd

Hírek

2018. december 18. kedd • 17:42

Összefogás az afrikai mezőgazdaságért

Van olyan térség, ahol szinte teljes egészében kézi munkára és állati erőre alapozott termelés folyik.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) mezőgazdasági szervezete, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) és az Afrikai Unió stratégiai megállapodást kötött, és 2025-ig szóló programot dolgozott ki az afrikai mezőgazdaság mechanizációjának elősegítésére - írta az Eilbote.


fotó: The Conversation

Az afrikai mezőgazdaságnak háromnegyed része a szubszaharai térségben található, ahol szinte teljes egészében kézi munkára és állati erőre alapozott termelés folyik, rendkívül alacsony produktivitás mellett.

A fejlettebb Etiópiában is csak a mezőgazdasági terület 5%-án alkalmaznak traktorokat, ahol pedig még traktorokat szerelnek össze, odaszállított komponensekből.

Leginkább gépesített a földrészen Dél-Afrika, de ott is csak a latifundiumokon használnak traktorokat és mezőgazdasági gépeket. A megállapodásban kidolgozták a technikai fejlesztések keretfeltételeit, és 10 prioritást határoztak meg a fejlődéshez.

Ezek között szerepelnek a gépvásárlásokhoz kidolgozott finanszírozási mechanizmusok, a gépbérleti rendszerek, regionális együttműködések a géphasználatban, a szervizszolgáltatások és az alkatrészellátás szervezeti formáinak felépítése.

Az Európai Unió részéről a CEMA (az európai mezőgazdaságigép-gyártók szövetsége) és privát cégek (pl. az AGCO) is részt vesznek a programban.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.