2020.05.28., csütörtök , Emil,Csanád

Hírek

2016. augusztus 03. szerda • 10:45

Összmagyar búzaösszeöntés Orfűn

A Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódó hagyományos Összeöntés Ünnepének idén Orfű ad otthont augusztus 7-én. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) illetve jogelődje által 2011 óta támogatott, a tavalyi évtől pedig a köztestület stratégiai partnerségében működő jótékonysági program egy országhatárokon átnyúló, nemzetegyesítő kezdeményezéssé nőtte ki magát.

A programhoz csatlakozott magyarországi és kárpát-medencei segítőkész termelők által felajánlott búzából liszt, illetve kenyér készül, ezeket pedig alapvetően szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetek kapják.

Az első évben a Pécsen elindított jótékonysági akció keretében 10 tonna búza érkezett Baranyába, egy évvel később már 25 tonna, majd a harmadik évben már 100, tavalyelőtt pedig 220 tonna. A 2013-as és 2014-es komoly mennyiség annak köszönhető, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 77, illetve egy esztendővel később 120 tonna búza összegyűjtésével járult hozzá a kezdeményezés sikeréhez. Tavaly a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara már stratégiai partnerként segítette a program megvalósítását. A NAK fontos szerepet vállalt magára a figyelemfelhívásban, a program üzeneteinek eljuttatásában. 2015-ben már 440 tonna adomány búza gyűlt össze, ebből 360 tonna a kamara közreműködésével.

Az összegyűjtött búzaadományok jelképes egyesítése és őrlése idén az Orfűi Malommúzeumban (7677 Orfű, Füzes Antal sétány 3.) lesz, augusztus 7-én, 14 órától. Az eseményen minden magyarországi és határon túli terület egy-egy kis zsák búzával képviselteti magát.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.