2023.03.27., hétfő , Hajnalka

Hírek

2023. március 18. szombat • 10:26

Ötszáz új munkahely jön létre Dunavecsén a Schneider Electric tizenhatmilliárdos beruházásával

A Schneider Electric francia elektronikai vállalat 16 milliárd forintos beruházása nyomán a következő években ötszáz új munkahely jön létre Dunavecsén – jelentette be pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Schneider Electric új, klímasemlegesen működő gyárának ünnepélyes alapkőletételén arról számolt be, hogy ez már a francia vállalat ötödik magyarországi üzeme lesz, ahol középfeszültségű eszközöket fognak előállítani elektromos elosztóberendezésekhez.


Claire Legras, Franciaország budapesti nagykövete, Eric Heitz, a Schneider Electric energiarendszerek ellátási láncáért felelős senior alelnöke, Frederic Godemel, a Schneider Electric energiarendszerekért és szolgáltatásokért felelős ügyvezető alelnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Font Sándor fideszes országgyűlési képviselő (b-j) időkapszulát helyez el a francia elektronikai vállalat új, klímasemlegesen működő dunavecsei gyárának alapkőletételén 2023. március 17-én. Fotó: MTI/Bús Csaba

Az állam által 2,3 milliárd forinttal támogatott, összesen 16 milliárd forint értékű beruházás várhatóan ötszáz munkahelyet biztosít majd 2025 után a térségben élők számára.

Szijjártó Péter a beszédében hangsúlyozta, hogy az elmúlt három évben kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világ, az elmúlt időszak rendkívüli biztonsági és gazdasági kockázatokat hozott magával, mégis, mindezek ellenére is fantasztikus mesterhármast tudott elérni a magyar gazdaság tavaly. Leszögezte, hogy 2022-ben megdőlt a beruházások, az exportteljesítmény és a foglalkoztatás rekordja is.

A nehézségek és a továbbra is velünk lévő kihívások dacára sem akarjuk idén alább adni, tehát az a minimum elvárás magunkkal szemben, hogy idén még több beruházás jöjjön Magyarországra, mint a tavalyi rekordesztendőben, és az idén még többet exportáljon a magyar gazdaság, mint a tavalyi rekordévben – közölte.

– Ezt persze elmondani könnyű, célként kitűzni sem bonyolult. A végrehajtáshoz azonban feltétlenül szükséges két dolog, az egyik a politikai stabilitás, a másik a stratégiai nyugalom – tette hozzá.

Kijelentette, hogy a kormány ezután sem fogja feladni alapvető gazdaságpolitikai céljait, a teljes körű foglalkoztatottságot, illetve azt, hogy Magyarországon kelljen fizetni a munkát terhelő legkisebb adókat.

– Ehhez persze újabb és újabb beruházásokra van szükség – mondta.

A miniszter arra is kitért, hogy a magyar elektronikai szektor termelési értéke tavaly 36 százalékos bővülés után rekordot döntött, ekkor először meghaladta a tízezermilliárd forintot, és az idei év első két hónapjában is 47 százalékos növekedést regisztráltak a már mintegy 150 ezer embernek munkát adó, 94 százalékos exporthányaddal dolgozó ágazatban.

– A magyar gazdaság sikere nagymértékben függ az exporttól, tehát itt most, ami beruházás történik, az majd az újabb és újabb exportrekordok eléréséhez tud minket hozzásegíteni – mutatott rá.

Üdvözölte, hogy Magyarország és Franciaország között józan észen alapuló együttműködés van. Arra is emlékeztetett, hogy a francia cégek alkotják hazánkban a hatodik legnagyobb beruházói közösséget, s az elmúlt nyolc évben 34 nagy francia vállalati beruházás kapott költségvetési támogatást.

Ennek nyomán tavaly csúcsot döntött a kétoldalú kereskedelem volumene, amely most először érte el a tízmilliárd eurót, a magyar export ebből több mint hatmilliárd eurót tett ki.

Ráadásul ha már energiaátmenetről beszélünk, a magyar–francia együttműködést itt is szorosabbra fogjuk fűzni. A paksi atomerőmű bővítésében a francia szerepvállalást jelentősen meg fogjuk erősíteni, köszönhetően a francia kormány észszerű, racionális és tisztességes hozzáállásának – húzta alá.

A Schneider Electric 1991 óta van jelen Magyarországon, ahol a jelenlegi négy gyárában, egy logisztikai központjában és két üzleti szolgáltatóközpontjában mintegy kétezer embert foglalkoztat.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.