2020.05.27., szerda , Hella

Hírek

2019. október 21. hétfő • 17:33

Óvodában rendezték meg a termésünnepet

Az úrkúti német nemzetiségi óvodában a hagyományápolás jegyében termésünnepet rendeztek, illetve megünnepelték, hogy az intézmény a Csodafa-Wunderbaum névvel gazdagodott.

A termésünnepen a pedagógusok az óvodásokkal együtt megköszönték a természetnek azt a sok kincset, melyekkel ősszel megajándékozza az embereket. Nemesné Estók Szilvia intézményvezető kiemelte, többhetes felkészülés, lelkes, kreatív kézműves alkotási folyamat előzte meg az ünnepi alkalmat - írja a veol.hu.

A gesztenye Lipp Adrienn közreműködésével jut majd el a vadakhoz - fotó: pixabay.com

A gyerekek többek között gesztenyét is gyűjtöttek, melyből aztán Lipp Adrienn vadászmester közreműködésével csemegézhetnek majd az erdő vadjai. A vadász hölgy kiemelte, nagyon fontos, hogy a kisgyermekek minél több időt töltsenek a szabadban, megismerkedjenek a természettel, a növény- és állatvilággal.

Az intézményvezető hozzátette: az óvoda új – Csodafa, németül Wunderbaum – elnevezése szimbolizálja az intézmény falai között folyó kétnyelvű nevelést, a céljaikat és a Bakony nyújtotta természeti környezet szépségét.

A település polgármestere, Fülöp Zoltánné köszöntőjében megemlítette, hogy 2016-ban az óvoda életében meghatározó lépés volt, amikor – pályázati forrásból és önkormányzati önerőből – 30 millió forintból elkészült az intézmény teljes belső és külső felújítása, szigetelése, tetőfelújítása és napelemmel történő felszerelése.

A térség országgyűlési képviselője, Ovádi Péter beszédében az úrkúti közösség erejét, a hagyományápolás és érték- őrzés területén betöltött kimagasló szerepét emelte ki.

Köszönetét fejezte ki mind a települési, mind a német nemzetiségi önkormányzatnak és a pedagógusoknak a német kultúra fenntartásáért és továbbadásáért, valamint a helyi és általános emberi értékek át- örökítéséért végzett áldozatos munkájukért.

A német nemzetiségi önkormányzat elnöke, Kardos Antalné elmondta, őseik kemény munkával, nagy nélkülözések árán építették fel a falut.

Örökül hagyták a kitartást, a szorgalmat, a sváb anyanyelvet, táncaikat, énekeiket, hagyományaikat. Hozzátette: az előttük álló öt év feladatai közé tartozik, hogy nemzetiségi létüket még több tartalommal töltsék meg.

A sokszínű délutánon a krea­tív, szabad játék mellett az óvodások színes műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek.

Az intézmény új nevének felavató ceremóniáját egy facsemete elültetésével is megpecsételték. A családias hangulatban telt délutánt lámpás felvonulás zárta.

agrotrend.hu / veol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.