Hírek

Pálinkában is a legjobbak közt a zalaiak

Szakmai alázat és kreativitás. A zalaiak kiválóan szerepeltek a Miskolc melletti Ongán rendezett országos pálinka-, és párlatversenyen.

A nyolcadik Quintessence elnevezésû viadalon Zala megyét a nagykanizsai Gazdag Attila és Tóth István valamint a zalamerenyei Szabadics Attila képviselték. A pálinka készítõk legnívósabb nemzetközi seregszemléjére többek között spanyolok, törökök és kínaiak is neveztek. Az országból a kereskedelmi-, és bérfõzdék valamint a magánfõzõk is képviseltették magukat különféle kategóriákban.

– A viadal nívóját jól mutatja, hogy rekordszámú 1318 minta érkezett be 264 nevezõtõl, akik 151 településrõl érkeztek – mesélte Gazdag Attila. – Az erõs, 48 százalékos párlatokat valamint az ez alattiakat külön értékelte a zsûri. A 28 tagú ítész testület tagjainak többsége nagyobb fõzdében dolgozik, akik 40 százalékos pálinkát állítanak elõ. Ebbõl adódóan az alacsonyabb alkoholtartalmú italokkal jobban tudtak azonosulni.

A kanizsai versenyzõ hozzátette: a bírák rendkívül bonyolult, ám aprólékosan, minden részletre kiterjedõ munkát végeztek. Elsõként a fajtajelleges illat karakterét vizsgálták, aztán az íz tisztasága következett, majd pedig a harmónia vagyis a teljes összhatás alapján pontoztak.

– A zsûri ráadásul egymástól függetlenül értékelt, tehát a szervezõk kivételesen alapos munkát végeztek – folytatta Gazdag Attila. – Egy bírói csapat pedig csak az üres pohár bennmaradó illatát vizsgálták. A rendkívül kifinomult módszerre, azért volt szükség, mert a házipálinkák esetében lehet, hogy az ízlelésnél nem derül ki a hiba, de késõbb a savak miatt kellemetlen szagot áraszthat. A jó pálinka esetében valóban illatokról beszélhetünk, például a kajszibarack esetében lekvárra emlékeztethet.

A kanizsai férfi nem ismeretlen a megyei pálinka készítõk között, hiszen 2010. szeptember 27-e óta szorgalmasan fõz különféle párlatokat. Egy évvel késõbb a madárberkenye pálinkáját a megye legjobbjának választották.

Gazdag Attila az ongai viadalon érlelt törköllyel arany-, a chardonnay törköly és a zalai füge ezüst-, míg bronzérmet szerzett az irasi szõlõ, a borseprõ illetve a tüskéskörte nedûjével.

A nagykanizsai Tóth István szintén hetedik éve fõz finom italokat, több helyi és megyei versenyre nevezett, de úgy érzi az országos megmérettetésen számos új impulzussal is gazdagodtak, amikre a jövõben építhetnek.

– Egy otonel valamint irsai szõlõvel neveztem, elõbbivel ezüst-, utóbbival bronzérmet szereztem – vette át a szót István. – Ezek a pálinkák még nem értek össze, a viadal elõtt nem sokkal készültek el.

A zalamerenyei Szabadics Attila kezdõnek számít, hisz’ két éve fõzi az italokat. Ehhez egy fõvárosi egyetemen pálinkamester szakmérnöki diplomát szerzett.

– A gyakorlat viszont sokkal több ismeret igényel, mint az elmélet – mesélte. – Három finom, s ínycsiklandozó gyümölccsel neveztem. A Topend fajtájú szilvával bronz-, a Katinkával pedig ezüstérmet kaptam. A cseresznyét Reginából, Lindából és Germersdorfiból cefréztem, ami olyannyira jól sikerült, hogy kategóriagyõztes lett. Ez pedig annyit jelent, hogy az ongai bér-, valamint magánfõzõk közötti aranyérmes cseresznye pálinkák közül a legjobbnak választották.

Szabadics Attila pálinka bírálóként is tevékenykedik. Korábban egy galamboki viadalon cseresznyét választottak a legjobbnak, s akkor eldöntötte: egyszer ebbõl a gyümölcsbõl olyan párlatot készít, aminek mindenki a csodájára jár majd.

– A pálinka hungarikum, a magyarok tradicionális itala – mondták. – Egy bizonyos pillanatnak a hangulatához lehet kapcsolni a pálinkát. Egy finom kupica belõle üdítõ hatású testnek és léleknek.

 Tavasszal vizsgáznak a helyi pálinkák

Az országos versenyt követõen a gazdák már alig várják, hogy helyben, akár szûkebb pátriájukban is megméressék a pálinkáikat. A sort a dél-zalai térségben várhatóan tavasz elején a becsehelyi mustra nyitja, ahol hét évvel ezelõtt az elsõ között fõztek pálinkát. Galambokon is népszerû a nedû, ezért szintén ebben az idõszakban a hatodik alkalommal ízlelhet bele a zsûri a környékbeli pálinkákba. Várhatóan március 11-én Miklósfán szintén összegyûlnek a hungarikumért rajongók.

agrotrend.hu / zaol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés