Hírek

Pálinkák, amikben Húsvétkor sem csalódunk

A Szupermenta szilvapálinka terméktesztje során eredetvédett párlatokat is vizsgáltak. De mitől lesz egy termék eredetvédett? Tudja például, hogy miért olyan különleges a szatmári szilvapálinka, vagy mitől olyan egyedi a gönci barackpálinka? Lássuk a listát!

A lista elõtt azért tegyük rendbe, mit is értünk pálinkán. A pálinka nem más, mint a 110/2008/EK rendelet II. számú mellékletének 9. számú kategóriája szerinti elõírásoknak megfelelõ olyan gyümölcspárlat, amelyet kizárólag Magyarországon termett gyümölcsbõl, gyümölcsvelõbõl készítettek és amelynek cefrézését, erjesztését, lepárlását, érlelését, pihentetését és palackozását is Magyarországon végezték.

Gönci barackpálinka

A Göncön és környékén termesztett kiváló minõségû kajszibarack különleges illat- és zamatanyagai és lekváros jegyei miatt jelentõsen különbözik más régiókban készített barackpálinkáktól. Fajtákat tekintve fõként Magyar kajsziból készül, de megtalálhatóak egyéb fajták is, mint például a Pannónia, a Gönci magyar kajszi.

apricots-1502169_1920

Szabolcsi almapálinka

Kizárólag Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén termesztett almából lehet elõállítani. Döntõen Jonagold, Golden, Idared, Jonathán, Red Delicios almafajtákból készíthetõ. Hagyományos kisüsti lepárlásal állítják elõ és végeredményeként friss gyümölcsízû és illatú, kellemes aromájú almapálinkát kapunk.

apples-490474_1920

Békési szilvapálinka

Békésen megyében a Körösök Völgyének természeti adottságai tökéletesen alkalmasak a Vörös szilva termesztésére. A Békési Szilvapálinka legalább 50%-ban itt termesztett Vörös szilvából kell hogy készüljön, emellett Besztercei és Stanley szilvafajták használhatóak fel hozzá. Kisüsti rendszerrel készítik, fahordós érleléssel és ágyazással teszik még különlegesebbé a pálinkát, amely végkifejlett állapotában friss gyümölcsre emlékeztetõ ízével és kellemes magzamatával kápráztatja el fogyasztóit.

plums-1644885_1920

Újfehértói meggypálinka

Elõállításához kizárólag Szabolcs-Szatmár-Bereg megye meghatározott területein (eredetvédettségbe beletartozó településeken) termett Újfehértói fürtös meggy és a Debreceni bõtermõ fajták gyümölcsei használhatóak fel. Az újfehértói meggy pálinkája virágos és magkarakteres jegyekben gazdag.

cherries-1836396_1920

Szatmári szilvapálinka

Tisza-Szamos köz területén termesztett Penyigei és Besztercei fajták használhatóak fel készítéséhez, valamint maximum 20%-ban lehet benne jelen más szilvafajta is. A belõle készülõ pálinka a szatmárberegi táj igazi nevezetességévé vált, amely kiváló aromagazdagságával köszönti kóstolóit.

plum-1605914_1920

Kecskeméti barackpálinka

Alapanyaga kizárólag a Kiskunsági Homokhátság területén termesztett kajszibarack lehet. A pálinkához felhasználható gyümölcsfajta a Gönci magyar kajszi, a Magyar kajszi, a Ceglédi bíborkajszi, a Bergeron, valamint a Pannónia. A pálinka illatában és ízében megõrzi a gyümölcsöt, valamint kellemes magzamata kerekké teszi az italt.

apricots-1422590_1920

Nemzeti oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel védett termékek

A nemzeti oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel védett pálinkákat kizárólag a termékleírásban meghatározott területen fekvõ szeszfõzdében szabad cefrézni, erjeszteni, lepárolni, érlelni, ágyazni, pihentetni és palackozni.

Göcseji körtepálinka

Alapanyagaként kizárólag a Göcsejben,
a meghatározott településein termett õshonos körtefajtákból készülhet. Minimum 50%-ban jelen kell lenni Bosc kobak fajtának, továbbá Nemes Krasszán fajták, vadkörte, Clapp kedveltje, sózókörte fajok, Conferance, Hardenpont, Packham’s, Fétel apát használhatóak hozzá. A pálinka a körte illatain túl, héjának íz anyagait is visszaadja, melytõl igazán különlegessé vált.

fruit-1534494_1920

Pannonhalmi törkölypálinka

A Pannonhalmi Törkölypálinka kizárólag a Pannonhalmi Borvidéken termett fehér szõlõ szõlõtörkölyébõl és a borseprõbõl állítható elõ. Elkészítéséhez használható fajták az Olaszrizling, Cserszegi fõszeres, Juhfark, Hárslevelû, Irsai Olivér, Szürkebarát, Tramini, Rajnai rizling, Leányka, Chardonnay, Zefír, és a Furmint. A pálinka intenzíven adja a szõlõ karakterét és héja viaszosságát, valamint érezhetõ a szõlõmag diós-mogyorós aromája.

grapes-276070_1920

Nagykunsági szilvapálinka

Alapanyaga kizárólag Nagykunságról származhat, Jász-Nagykun-Szolnok megye Tisza vonalától keletre elterülõ településeirõl. Elkészítéséhez valamennyi itt termõ szilvafajta felhasználható, például a Besztercei és a Vörös szilva fajták.

plum-1561529_1920

Nagykunsági birspálinka

A birsalma kizárólag a Nagykunság, Jász-Nagykun-Szolnok megye Tisza vonalától keletre lévõ településeirõl származhat. Valamennyi itt termõ birsalma felhasználható, de fõként a kiemelkedõen illatos és karakteres Mezõtúri birsbõl készítenek pálinkát.

quince-1009611_1920

Forrás:

  • Panyik Gáborné dr., a Pálinkafõzés technikája I., Budapesti Corvinus egyetemi jegyzet, Budapest 2013.
  • Pálinkakiválóságok könyve, Földmûvelésügyi Minisztérium 2016.

agrotrend.hu / Szupermenta

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés