2021.05.14., péntek , Bonifác

Hírek

2020. december 03. csütörtök • 13:48

Pálinkakóstolás felsőfokon

Nemrég megjelent a Nemzeti Agrárgazdasági kamara új kiadványa, ami a szakszerű pálinkakínálásról szól. Igaz elsősorban vendéglátó-ipari szakemberek számára készült a kézikönyv, de ha jól belegondolunk, mi is a vendéglátás tudományát műveljük, amikor rokonainkat, ismerőseinket vagy üzleti partnereinket kínáljuk pálinkával.

A régi beidegződések még sok helyen téves útra terelik a fogyasztókat, mert a hidegen kínált pálinka nem mutatja meg a gyümölcs ízjegyeit, így nem nyújt akkora élvezeti értéket, mint azt a számára megfelelő 18-20 °C-on tenné.

A pohár formája is sokat ad az ízélményhez, mert a tulipán formájú pohárban kínált pálinka illata koncentráltabban jelentkezik a szűk felső részben.

Mi a BESTILLO-nál szoktuk még javasolni, hogy végezzenek szárazpróbát, mert ott megmutatkozik az ital alkohol nélküli gyümölcsös aromatikája. Ezt kétféle módon javasoljuk megtenni: vagy a pohárra, amiből elfogyasztottuk a pálinkát, rakjuk rá a tenyerünket, tartsuk ott egy darabig, majd amikor felemeljük a kezünket, beleszagolva a pohárba csak a gyümölcs illatát kell éreznünk, valamint van még a parfümpróba, ami a szárazpróba másik fajtája, amikor a kezünkre kenünk egy csepp pálinkát, és az alkohol elillanása után szintén a gyümölcsös illatnak kell dominálnia.

Mindenesetre karácsony közeledtével érdemes megfogadni a szervírozási javaslatokat, mert az ünnepi asztalnál épp olyan hangsúlyos az ital kínálat, mint a menüsor.

Áldott, békés, boldog karácsonyt kíván a BESTILLO Pálinkaház!

Bestillo from agrotrend.hu on Vimeo.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.