2020.08.12., szerda , Klára

Hírek

2019. szeptember 04. szerda • 13:47

Pályázati kiírás szabad területi vadgazdálkodásra

Az Országos Magyar Vadászkamara, az Országos Vadgazdálkodási Alapból finanszírozható tevékenységek megvalósítása érdekében a magyar vadgazdálkodás környezeti és gazdálkodási feltételeinek javítására nyilvános pályázati felhívást tett közzé a Magyarország területén, az illetékes vadászati hatóság által, önálló kódszámon nyilvántartásba vett vadászatra jogosultak részére.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is széles körű egyeztetést folyt a pályázható célok meghatározása érdekében azért, hogy a rendelkezésre álló forrás minél hatékonyabban szolgálja az Országos Vadgazdálkodási Alap céljait, amelyek nem mások, mint a magyar vadgazdálkodás szakmai színvonalának megtartása, továbbá feltételrendszerének javítása oly módon, hogy az a természeti erőforrások fenntarthatóságát szolgálja, és lehetőség szerint enyhítse a klímaváltozás negatív hatásait - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Közös összefogással nyílik lehetőség élőhelyfejlesztésre - fotó: pixabay.com

Az országos Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottság javaslatainak megfelelően, az Országos Magyar Vadászkamara Elnöksége 2019. augusztus 16-i ülésén véglegesítette az Országos Vadgazdálkodási Alap 2020/2021. vadászati évre vonatkozó pályázati kiírását.

A fentiekkel összhangban a pályázat célja támogatást nyújtani olyan projekt megvalósításához, amely a szabad területi vadgazdálkodás feltételeinek és környezeti hatékonyságának javítását segíti elő, különös tekintettel a vadon élő vadászható fajok, mint természeti erőforrások fenntarthatóságára és a klímaváltozáshoz való adaptációjára.

Az alábbi tevékenységek esetén igényelhető támogatás:
1. Fás szárú fajokból álló szegélyek, gyümölcsös fasorok kialakítása, rágóerdő telepítés, csenderesek, vadbúvók kialakítása
2. Apróvad táplálkozó- és búvóhelyek kialakítása szántóföldi kultúrák vetésével
3. Termesztett növényféleségek diverzifikálása évelő zöldtakarmány keverékek telepítésével
4. Vadászterület vízellátását javító beavatkozás
5. Ragadozógyérítés, csapdapark fejlesztés 
6. Fácán és fogoly állománygazdálkodás fejlesztése
7. Apróvad- és őzetetők vásárlása és elkészítése

Bár a felhívás a vadászatra jogosult felé lett meghirdetve, a 1. 2. és 3. célterület közvetett módon érintheti a vadgazdálkodási egység területén termelő földhasználót is, különösen abban az esetben, ha a termelő diverzifikációban és/vagy EFA terület kijelölésében kötelezett.

Eredményes pályázat esetén a vadászatra jogosult finanszírozhatja a zöldítés elemeiben kötelezett gazdálkodó költségeit, részt vállalva ezzel a zöldítés és vad élőhely fejlesztés céljainak elérésében.

A támogatási felhívás és valamennyi kapcsolódó dokumentum az előző évi kiíráshoz és a rendszer működését leíró szabályzatban foglalt határidőhöz képest egy hónappal hamarabb kerül közzétételre azért, hogy a vadászatra jogosultaknak több ideje legyen ismerkedni a pályázható célterületekkel és a kapcsolódó feltételekkel, alaposabban átgondolhassák a fejlesztési elképzeléseiket és legyen idejük a szükséges engedélyeket, igazolásokat begyűjteni.

A pályázatokat összeállítani és benyújtani 2019. október 1- 19. október 1. és október 31. között van lehetőség, az online felületen (KAPOR) keresztül.

A pályázati felhívás és annak dokumentumai itt találhatók, a pályázati felhívás részletei pedig ide kattintva érhetőek el.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.