2019.10.23., szerda , Gyöngyi

Hírek

2018. november 28. szerda • 12:00

Panorámás kertek helyett szőlőbirtokok szülessenek

Győrffy Balázs szerint erősíteni kell a gazdák szerepét a földforgalom ellenőrzésében. A NAK és a MAGOSZ törvényjavaslatainak következményeiről tartottak tájékoztatót.

Nem lesz „hatósági ár” a termőföldek eladásakor, és lesz fellebbezési lehetőség a települési agrárgazdasági bizottságok ajánlása ellen - szögezte le a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke törvénymódosító javaslatokról.


Győrffy Balázs: erősíteni kell a gazdák szerepét a földforgalom ellenőrzésében - fotó:  Lévai Zsolt/NAK

Az Országgyűlés kedden kezdte el tárgyalni a NAK és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) által kezdeményezett, a mező- és erdőgazdasági földek forgalmát szabályozó, illetve az agrárium szereplőinek versenyképességét javító törvénymódosításokat.

A hét elején számos információ terjedt el a médiában a javaslatok várható következményeiről, ezért Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, a NAK elnöke kedden sajtótájékoztatón ismertette a kamara álláspontját:

- Erősíteni kell a helyben lakó gazdák szerepét a földforgalom ellenőrzésében az új földtörvény hatályba lépése óta szerzett tapasztalatok alapján, egyedül ez segítheti a birtokpolitikai célkitűzések megvalósítását, a termőföld magyar kézben tartását

Kiemelte, hogy a földadásvételi szerződések véleményezését már több mint 4 éve a NAK látja el, ezen a téren nem lesz változás. Jelenleg is jól működik a rendszer:

több mint 12 ezer kamarai települési agrárgazdasági bizottsági tag vesz részt az eljárásban,

és megjegyezte, hogy 2014 óta évente 50-70 ezer termőföld-adásvételt véleményeztek a települési agrárgazdasági bizottságok, illetve a NAK megyei elnökségei. Győrffy Balázs cáfolta, hogy a parlament előtt fekvő módosító javaslat elfogadásával megszűnne a fellebbezési lehetőség.

A javaslat egyértelműen fogalmaz:

a földbizottságként eljáró kamara egy ajánlást ad, amelyet a kormányhivatal felülbírálhat.

Ezen túl bírósághoz is lehet fordulni a kormányhivatal döntésével szemben. A bíróság nem változtathatja meg a szakmai döntést, azonban új eljárásra kötelezheti a résztvevőket. Hozzátette, amennyiben a bíróság megváltoztathatná a döntést, úgy elvenné a helyi gazdálkodók szerepét, és maga a bíróság alakítaná a birtokpolitikát.

Győrffy Balázs emellett cáfolta azt a médiában elterjed információt, hogy „hatósági árat" vezetnének be a termőföldre:

- A földbizottságnak azt kell vizsgálni, hogy a földnek az ügylet szerinti ellenértéke alapos indok nélkül jelentősen eltér-e a helyben szokásos piaci értéktől. A vételárat a helyi viszonyok alapján kell vizsgálni.

A cél továbbra is az, hogy földet a helyben lakó gazdák vásárolhassanak, és az érzékeny területeken, ahol komoly harc van egy-egy területért ott gazdálkodók kerülhessenek előnybe és ne „panorámás kertek" alakuljanak ki szőlőbirtokok helyett.

A NAK elnöke megjegyezte, mindezek mellett a benyújtott törvénymódosító több javaslatot is tesz annak érdekében, hogy megakadályozza a visszaéléseket, és ezáltal igazságosabbá tegye a földforgalmi szabályozást.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.