Hírek
Pár éven belül jöhet a laboratóriumban növesztett hús
A mesterséges hús ugyanannyiba fog kerülni, mint a hagyományos baromfihús.
A PHW/Wiesenhof baromfihúskonszern hamarosan csatlakozik a mesterségesen előállított hús kifejlesztéséhez. A vállalat már részesedést is szerzett az izraeli Supermeat Start-Up-ban – írja a taz.de Peter Wesjohann PHW vezérigazgatóra hivatkozva. A Supermeat tanácsokat ad a PHW-nak a kutatás és fejlesztés, valamint az európai piac stratégiai pozicionálása terén.
Wesjohann kijelentette, hogy
a SuperMeat iránti elkötelezettségét nem pusztán pénzügyi befektetésnek tekinti, hanem egy stratégiai partnerség kezdetének.
Feltételezi, hogy néhány év múlva lesz kereslet a mesterségesen előállított hús, illetve a hasonló vegán, húst helyettesítő termékek iránt, amelyeket a Wiesenhof már kínál. Azt, hogy milyen mértékű a PHW részesedése az izraeli vállalatban, nem fejtette ki. További befektetők jönnek, többek között az Egyesült Amerikai Államokból – írja a topagrar.com.
Az előállítás során állati izomsejteket növesztenek laboratóriumi körülmények között – fotó: dpa
A SuperMeat ügyvezető igazgatója, Ido Savir azt hangsúlyozta, hogy a partnerség lehetővé fogja tenni az ízletes, fenntartható húskészítmények forradalmian új generációjának piaci megjelenését Európa-szerte és azon túl. A mesterséges hús ugyanannyiba fog kerülni, mint a hagyományos baromfihús. Az előállítás során állati izomsejteket növesztenek laboratóriumi körülmények között.
A tel-avivi cég saját információi szerint 3 millió amerikai dollárt kapott, többek között befektetési társaságoktól.
Savir elmondta, hogy
azzal számol, hogy három éven belül a mesterségesen előállított hús első generációját az éttermekbe tudja szállítani.
A következő lépés az lenne, hogy további 2-5 év alatt a termelést ipari léptékben növeljék a szupermarketek és az élelmiszer-kereskedelem ellátására – jelentette ki a SuperMeat ügyvezető igazgatója.
A Karlsruhei Műszaki Egyetem szerint azonban
a laboratóriumi hús gyártása jelenleg még mindig nagy ráfordítást igényel, és csak kis mennyiségben lehetséges.
Mivel a szükséges bioreaktorok jelenleg sok energiát igényelnek, különösen a baromfihús esetében vannak kétségei afelől, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása ezzel csökkenni fog.
A kutatók azonban azt is megállapították, hogy
az in vitro hús a jövőben talán segítheti megoldani azokat a problémákat a hústermelésben, amit a népesedés növekedése, a klímaváltozás és az állatvédelem jelent.
Az állatvédő szervezet üdvözölte Wiesenhof részvételét, és a lépést saját sikerüknek könyvelték el, melyet tiltakozásukkal és a mezőgazdasági iparra gyakorolt nyomással értek el.
agrotrend.hu