2020.12.01., kedd , Elza

Hírek

2020. március 12. csütörtök • 11:33

Paradicsomkór fenyegeti a mezőgazdaságot

Míg a koronavírus terjedése egyre nagyobb aggodalmat okoz, a mezőgazdaságnak is új, az eddig ismert betegségeknél jóval agresszívebb vírusokkal kell szembenéznie.

A minap ­Didier Guil­laume francia mezőgazdasági miniszter jelentette be, hogy az ország legnyugatibb régiójában, az óceán­ba nyúló ­Bretagne-félszigeten paradicsomvírust találtak egy gazdaságban. Az Agro­fórum.hu értesülései szerint a gazdaságot azonnal lezárták, és az üvegházban minden növényt elpusztítottak, más ellenszere ugyanis nincs a Tomato Brown Rugose Fruit Virusnak (ToBRFV).

fotó: pixabay.com

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke lapunknak elmondta: a jordánvírusnak is nevezett kór 2016-ban Jordániában jelent meg elsőként, azóta számos országba hurcolták be.

Fontos, hogy a betegség emberre nem veszélyes, a gazdaságokban azonban nagyon komoly kárt tud okozni, amely a száz százalékot is elérheti. Bár a hírek szerint a vetőmaggal érkezett Európába a betegség, ezt azonban máig nem bizonyították be. A terjedésének azonban számos egyéb módja is van, akár a beporzás során használt poszméhek is továbbvihetik egyik helyről a másikra a kórt.

– Mindenki fél, és igyekszik megóvni a gazdaságát a betegségtől. Az elmúlt négy-öt évben épült, a legkorszerűbb technológiával felszerelt paradicsomházak tulajdonosai nagyon szigorú higiéniai szabályokat vezettek be: a dolgozók speciális felszerelésben léphetnek be az üvegházakba, a látogatókat pedig kizárták a területről – mutatott rá Ledó Ferenc. Mint mondta, a megelőzés most a legfontosabb, hiszen a vírusnak még nincs ellenszere.

A FruitVeB már korábban is foglalkozott a komoly kárral fenyegető vírussal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal időről időre tesztelik is a hazai paradicsomültetvényeket, de egyelőre nem találtak pozitív mintákat.

Ha a jordánvírus megjelenik, az a legbiztosabb módszer, ha nem az érintett néhány tövet, hanem az egész állományt felszámolják és a területet fertőtlenítik, csak ezt követően lehet újrakezdeni a termelést.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.