2020.09.25., péntek , Eufrozina, Kende

Hírek

2017. augusztus 18. péntek • 11:15

Pécsett áldják meg a Magyarok Kenyerét - Szolnokon készül Kárpát-medence kenyere

A Magyarok Kenyere jótékonysági program hagyományos augusztus 20-i központi kenyérünnepét Pécsett rendezik. A Kárpát-medence kenyereként egy 300 kilogrammos cipót sütnek Szolnokon.

A Magyarok Kenyere Program 2011-ben indult Pécsről és mára Kárpát-medence méretűvé nőtte ki magát. A nemzeti összefogással összegyűjtött búza évről évre egyre több rászoruló gyermek és felnőtt életét segíti. A liszt és kenyéradomány mintegy 80 ezer nehéz sorsú gyermekhez jut majd el, több mint 130 szervezet segítségével.

Vasárnap Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa áldja meg az összmagyar lisztből sütött nagykenyeret. Beszédet mond Páva Zsolt polgármester, Korinek László jogászprofesszor, a program elindítója és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.

Vasárnap ismét meg lehet kóstolni a jótékony céllal készített Magyarok Kenyere-kiscipókat, amelyeket a Pécsi Jótékony Nőegylet kínál adomány fejében. Az ünnep házigazdája Sebestyén Márta népdalénekes lesz, az esemény lelkiségét Böjte Csaba ferences rendi szerzetes biztosítja.

Páva Zsolt Pécs polgármestere (balra) új kenyérrel kínálja Böjte Csabát a Magyarok kenyere ünnepén, a pécsi Dóm téren 2014-ben - Fotó: MTI

A Kárpát-medence kenyereként egy 300 kilogrammos cipót sütnek Szent István napjára Szolnokon, majd felszentelése után szétosztják az ünneplők között - közölte a főszervező Szolnok Televízió Zrt. az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a kenyeret a sepsiszentgyörgyi Diószegi László mesterpék vezetésével Beregszász, Komárom, Zenta, a lengyelországi Tarnów és a magyarországi Lipót pékmesterei a szolnoki ruhaipari szakközépiskola péktanulóinak közreműködésével dagasztják, gyúrják egybe augusztus 19-én a Szolnoki Művésztelepen, ahol négy évvel ezelőtt épült meg Közép-Európa legnagyobb székely kemencéje.

2014-ben kétszáz egykilós pityókás, azaz krumplis kenyer készült - Fotó: Földházi Árpád

Az idei cipó készítéséhez alföldi lisztet, beregszászi vizet, zentai kovászt, komáromi burgonyát és parajdi sót használnak - közölték. Az alapanyagokat küldő településekre Szolnokon készült 50 kilós kenyeret szállítanak majd. Idén újdonságként Nagybányára, Szolnok testvérvárosába is küldenek egy 10 kilós cipót az ottani Szent István-napi ünnepségre.

A programok már augusztus 19-én, szombaton elkezdődnek a Szolnoki Művésztelepen. Augusztus 20-án, vasárnap délelőtt ünnepélyes keretek között veszik ki a kemencéből a 300 kilós Kárpát-medence kenyerét. Délben a Vártemplomban tartott szentmise után megszentelt cipókat osztanak szét a hívők között. Este a 300 kilogrammos kenyeret a Tisza-parton szentelik meg, majd osztják szét a jelenlevők között.

Szolnok város és a Szolnok Televízió 2011-ben indította útjára hagyományteremtő céllal a Nemzet kenyere - 2013-tól a Kárpát-medence kenyere - címet viselő, Szent István király napján megrendezendő programját. Ennek központi eseménye a határokon átívelő összefogással készülő, rekordméretű kenyér megsütése és megszentelése.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.