2022.10.03., hétfő , Helga

Hírek

2021. augusztus 13. péntek • 13:17

Politikai hangulatkeltés a keszthelyi Georgikon körül

Az előző évhez képest 83 százalékkal több hallgatót vettek fel idén a Georgikonra, amelynek további fejlesztését tervezi a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). Erről is beszélt dr. Gyuricza Csaba, az intézmény rektora, leszögezve: nagyon sokat ártanak azok, akik hamis állításokkal keltenek bizonytalanságot a keszthelyi campus körül.

Az agrárfelsőoktatás integrációja azért indult meg, mert alapvetően megváltoztak a körülmények a hazai agráriumban, fogalmazott lapunknak dr. Gyuricza Csaba. Harminc évvel ezelőtt még egymillióan dolgoztak az ágazatban, ma 400 ezren, és teljesen más típusú mezőgazdaság számára kell szakembereket képezni.

Prof. dr. Gyuricza Csaba

A rektor felidézte: szétaprózott volt a hazai agrárfelsőoktatás: 17 intézményben zajlott képzés, miközben Európa vezető egyetemei integrált rendszerben működnek.

– Ám ez nem azt jelenti, hogy megszüntetünk, bezárunk vidéki campusokat, sokkal inkább azt, hogy összehangoljuk és ha kell, átcsoportosítjuk a feladatokat és a funkciókat. Nem kérdés, hogy a MATE struktúrájában a Georgikonnak meghatározó szerepe van és lesz is – szögezte le a rektor, aki elmondta azt is: Keszthelyre ebben az esztendőben, a tavalyihoz képest, amikor még nem volt integráció, 83 százalékkal több, 312 elsőéves hallgatót vettek fel, s ennek fényében is nyilvánvaló hazugság, hogy az egyetem elsorvasztaná, leépítené a campust.

Dr. Gyuricza Csaba jelezte, kétségtelen, hogy az agrárfelsőoktatás átalakításán gondolkodnak, próbálják az egyes szakterületek működését racionalizálni. Létrehoznak például egy központi campust Gödöllőn olyan léptékű beruházással, ami példa nélküli a hazai felsőoktatásban.

– Világszínvonalú képzést szeretnénk felépíteni, ez ügyben a kormányzat is eltökélt és támogató – szögezte le a MATE vezetője. – A hangsúlyok persze – az adottságoknak és a lehetőségeknek megfelelően – tolódhatnak egyik helyről a másikra. Keszthelyen például az agroturisztikai irányt próbáljuk felerősíteni, ezért komoly fejlesztéseket tervezünk, koncentrálva egyebek mellett a campus szaktanácsadási, kutatási funkciójára. A rendkívül nagy hagyományokkal rendelkező Burgonyakutató Központ működése pedig egyenesen nemzeti érdek.

Dr. Gyuricza Csaba elárulta: elkötelezett abban, hogy újraélessze Keszthelyen az évekkel ezelőtt megszüntetett mezőgazdasági szakiskolai képzést, méghozzá egy olyan minőségi oktatást nyújtó intézménnyel, ami közvetlen bemenetet, továbbtanulási lehetőséget jelent majd a MATE-ra.

– A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek hármas küldetése van: az oktatás és a kutatás mellett fontos a vidéki értelmiség támogatása, képzése – hangsúlyozta a rektor. – Innen nézve is aljas rágalom azt állítani rólunk, hogy megszüntetnénk, bezárnánk olyan campusokat, amelyek esetében adottak a racionális működés feltételei. Miért tennénk ilyet?! Aki pedig az ellenkezőjét állítja, az politikai céljai érdekében akar hangulatot kelteni, és nem érdekli, hogy mennyit árt egy városnak, egy campusnak – jelen esetben a Georgikonnak –, és azoknak a leendő hallgatóknak, akik az agrárfelsőoktatást választanák.

A MATE a bezárások helyett a fejlesztésekben érdekelt, amire dr. Gyuricza Csaba példákat is hoz. Idén újraindítják az évekkel ezelőtt megszüntetett szarvasi képzést, kihasználva a tudáscentrumban rejlő humán tőkét. És ugyancsak ebben az évben megkezdődik a korábban elhanyagolt keszthelyi Pethe Ferenc Kollégium és a mellette lévő oktatási épület rekonstrukciója is.

– Aki tüntetni akar és a választási céljai miatt eszközként használja a Georgikont, az szembe megy a pozitív törekvéssel és a több mint 200 éves Festetics-szellemiséggel is – hangsúlyozta dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

agrotrend.hu / zaol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.