2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Hírek

2022. december 07. szerda • 13:48

Radikálisan csökkent a hazai gázfogyasztás októberben

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós gáztárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, míg a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest jelentősen csökkent – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Októberben a novemberi termékár a Holland Gáztőzsdén (TTF) 195,23 euró/megawattóráról (MWh) 123,35 euro/MWh-ra csökkent, írta meg a Magyar Nemzet.

Az LNG csak részben pótolta az orosz gázt

Európában októberben bővült a holland LNG-kapacitás, október 1-jén pedig átadták a Balti vezetéket, ami Norvégiából Lengyelországba szállít gázt, és a hónap elejétől a francia–német fizikai földgázszállítás is lehetővé vált.  

Az októberi európai importforrások 294 terawattóra (TWh) volumene az előző évinél 19 százalékkal alacsonyabb lett, havi alapon a csökkenés három százalék. Az orosz forrás októberben éves alapon nyolcvan százalékkal, a megelőző hónaphoz képest 13 százalékkal csökkent. A Török Áramlaton is mérséklődött a szállítás, szeptemberhez képest 16 százalékkal. A kieső orosz forrást az LNG 59 százalékos növekedése csak részben tudta kompenzálni – írták a közleményben.

Fotó: MTI/EPA

Kevesebb gázt fogyasztottunk

A hazai felhasználás októberben 5,8 TWh volt, az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent. A megtakarítás közel fele eredt a kedvezőbb időjárásból, de a hőmérséklettel korrigált adatok is 23 százalékos visszaesést mutattak. Az enyhe időjárás és a magasabb import lehetővé tette, hogy októberben 8,2 TWh gázt betároljanak, így a tárolók 58 TWh készlettel zárták a hónapot, a töltöttségi szint 85,6 százalékon állt. A stratégiai készlet szintje újra elérte a 2018-ra jellemző értéket. Az uniós földgáztárolók töltöttségi szintje a hónap végén megközelítette a 2019-re és 2020-ra jellemző kiugróan magas értéket – tájékoztatott a MEKH.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.