2021.09.23., csütörtök , Tekla

Hírek

2020. július 25. szombat • 13:01

Rangos kitüntetést kapott a siklósi borásznő

A Budavári Szent György Borrend tagjai két siklósi bortermelőnek adtak át díjakat. Gaszt Kornélia a Borbarátság díját kapta, Heszberger Máriát pedig a Kis bor termelők nagydíjával tüntették ki.

A siklósi Gasztro- és Borbarátnők Borrendje szerette volna felhívni a figyelmet arra, hogy sokak mellett a kistermelők is nagyon nehéz helyzetbe kerültek a járványhelyzet következtében. Összegyűjtötték a siklósi kisgazdák borait és a Szent György Hotelbe, a Budavári Szent György Borrend székhelyére vitték, a házigazdák pedig népes vendégsereget hívtak össze egy borkóstolóra, borbírálatra. Huszonnégy mintából szép tételben sikerült értékesíteni is, de a bírálók olyannyira jónak találták a borokat, hogy úgy vélték, ezt a kóstolót „nem lehet méltányolás nélkül” hagyni - írja a bama.hu.

fotó: pixabay.com

A díjazottaknak a város képviseletében Mojzes Tamás alpolgármester, a Tenkes Hegyközség képviseletében pedig Bajnai József alelnök gratulált, miután a Budavári Szent György Borrend képviseletében Forschner Rudolf átadta az elismerést a hölgyeknek. Elmondta, a kóstolt borok is bizonyítják, hogy a borász hölgyek legalább olyan jó borokat tudnak készíteni, mint a férfiak által vezetett nagy pincészetek.

A díjátadóra Heszberger Mária szőlőbirtokán került sor, aki a pincéje előtt álló, közel százéves diófa árnyékában mesélt a résztvevőknek családjáról, akiktől a föld iránti szeretetét örökölte. Elmondta, bár gyermekkorában nem volt mindig a szőlő barátja, ma soha egyetlen négyzetcentimétert sem adna el a területből. A legtöbb műveletet kézimunkával végzi és 98 százalékban egyedül.

agrotrend.hu / bama.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.