2022.08.17., szerda , Jácint

Hírek

2021. március 08. hétfő • 14:55

Rászorulóknak szállítottak tűzifát a bakonyi erdőből

A Bakonyerdő Zrt. is fontos szerepet vállalt a kormányzati szociálistűzifa-program nyertes önkormányzatainak kiszolgálásában. 140 településen több száz családhoz került tűzifa a társaság erdeiből.

Az erdőgazdaság február közepéig több mint 140 településnek biztosította az igényelt szociális tűzifát, és 105 Veszprém megyei önkormányzattal kötött szerződést 4464 köbméter keménylomb és 39 köbméter lágylomb tűzifára. Volt olyan önkormányzat, amely csaknem 400 köbméter tüzelőt vásárolt. Emellett a Bakonyerdő Zrt. több a működési területére eső Zala és Győr-Moson-Sopron megyei településen is biztosította a szociális tűzifát. Az igényeket cser, bükk, gyertyán, tölgy, kőris, juhar, éger, hárs fafajokból szolgálták ki - írja a veol.hu.

fotó: pxhere.com

Az igényelt tűzifamennyiség 84 százalékát még tavaly, a fennmaradó 16 százalékát pedig február végéig szállították le. Már nyáron elkezdték a készletezést, így szárazabb tűzifát tudtak eljuttatni az önkormányzatok részére.

Az állami erdőgazdaságok számára a program sikeres lebonyolítása egyrészt feladatot és együttműködési lehetőséget is jelent az önkormányzatokkal. Másrészt értékesítési lehetőséget ad nekik, hiszen a pályázat kedvezményezettjei számára szigorú előírás, hogy a megvásárolt, tüzelésre szánt faanyag csak a jogszerűen bejegyzett erdőgazdálkodóktól származhat. A 2011-ben indított szociálistűzifa-program azt a célt szolgálja, hogy a legrászorultabb családok átmeneti, kiegészítő támogatáshoz jussanak, így csökkenjen a háztartások tüzelőanyag-­költsége.

Az ötezer főnél kisebb lakosságszámú települések önkormányzatai pályázhattak a programon belül szociális célú tűzifa vagy barnakőszén vásárlására. A 2020/2021-es szezonra összesen ötmilliárd forintot szántak erre a célra, a Belügyminisztérium minden érvényes pályázatot elfogadott, így országszerte 2329 településen jutottak ingyenes tüzelőhöz a rászorulók.

agrotrend.hu / veol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.