2022.12.08., csütörtök , Mária

Hírek

2022. június 21. kedd • 14:05

Rekord aszály Olaszországban

A sokéves átlaghoz képest megfeleződött a csapadék mennyisége Olaszországban.

A Coldiretti közleménye szerint az idei évben a szokásos csapadékmennyiségnek csak a felével számolhattak a gazdák, és már most 2 milliárd euróra tehető az országos aszálykárok mértéke - írta a FruitVeb. Észak-Olaszországban a Pó folyó vízszintje 70 év óta a legalacsonyabb. Több tavat is a kiszáradás fenyegeti, a tartósan 40°C körüli csúcshőmérsékletű napokból álló időszakban pedig a talajvíz szintje is egyre csökken. Több olasz régióban a hatóságok máris betiltották az autómosást, a medencék feltöltését és a kertek öntözését. A mezőgazdaságban az aszály olyan mértékű stresszt okoz a növényeknek, hogy még az igen költséges öntözés sem feltétlenül képes segíteni az állományokon.

„Olyan mértékű vízhiányos krízissel szembesülünk, melynek nagyságrendje a múlt század eleje óta a legnagyobb, ezért az érintett területeken a lehető leghamarabb szükségállapot kihirdetését kérjük” – írta Ettore Prandini, a Coldiretti olasz mezőgazdasági szövetség elnöke Mario Draghi miniszterelnöknek címzett levelében.

Fotó: pixabay.com

„Azonnali intézkedésekre van szükség a lakosság élelmiszer-ellátásának biztosítása érdekében, pénzügyi eszközök szükségesek a gazdaságok kieső bevételeinek kompenzálásához, valamint nélkülözhetetlen lenne közép- és hosszú távú infrastrukturális intézkedések, programok bevezetése: ilyen lenne például egy víztározókra vonatkozó átfogó nemzeti terv, amelyet a Coldiretti már jó ideje szorgalmaz. “Jelenleg az esővíznek csak 11%-át gyűjtjük össze, pedig elérhetnénk akár az 50%-ot is. Új víztározók létesítésével elkerülhetők lennének az ilyen válságok, amelyek költségei az elmúlt tíz évben meghaladták a 10 milliárd eurót, és mezőgazdaság megsokszorozhatná termelési kapacitását” – zárta gondolatait Prandini.

Ha hamarosan nem kezd el esni az Alpokban, búcsút mondhatunk a kései paradicsomnak, de 30-40%-os terméskiesést okozhat az aszály dinnyében, és több más nyári gyümölcskultúrában – áll a CIA (Confederazione Italiana Agricoltori) közleményében. A legsúlyosabban érintett területek Piemont, Lombardia, Emilia-Romagna, de Valle d’Aosta és Trentino egy része is szenved a szárazságtól.

agrotrend.hu / FruitVeb

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.