2021.04.15., csütörtök , Anasztázia, Tas

Hírek

2021. március 28. vasárnap • 09:07

Rekordösszegű agrárkárenyhítő juttatást kapnak a gazdák - heti hírösszefoglaló

Bemutatták a Digitális Élelmiszeripari Stratégia keretrendszerét, a termőföld árának alakulása 2020-ban, célegyenesbe fordulnak a KAP-reform tárgyalások Brüsszelben.

A jégkármérséklő rendszer jelentősen csökkentette tavaly a károkat - Az országos jégkármérséklő rendszernek köszönhetően tavaly a szélsőséges időjárás ellenére mindössze 32 ezer hektárnyi területre jelentettek be kárigényt - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-nek hétfőn eljuttatott közleményében.

Bemutatták a Digitális Élelmiszeripari Stratégia keretrendszerét - Az élelmiszeripar az egyik legnagyobb feldolgozóipari ágazatnak számít Magyarországon folyamatosan javuló eredményességgel, ráadásul az ágazat még a koronavírus-járvány idején is tudott növekedni, amit a digitalizáció csak még tovább ösztönözhet - mondta Bognár Lajos, országos főállatorvos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára a 34. Digitális Jólét Fórumon.

Dr. Gyuricza Csabát jelölték a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektorává - Prof. Dr. Gyuricza Csabát javasolja a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorának az Egyetem Szenátusa, valamint az intézmény fenntartója, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. 

A termőföld árának alakulása 2020-ban - A járvány hatására sem állt le a 30 éve tartó termőföld áremelkedés, a tavalyi évben a föld piaci átlagára 1,727 millió forint volt, amely érték 7,3%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Meg kell erősíteni a magyar élelmiszeripart - A feldolgozott termékeket (sajtok, sonkák, joghurtok, gyümölcs lekvárok) tekintve esett vissza legnagyobb mértékben a magyar termékek aránya az üzletekben, a kialakult helyzet kezelése érdekében a következő hét évben meg kell erősíteni a magyar élelmiszeripart - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Az elmúlt időszak fagyos időjárása érdemben még nem károsította a gyümölcsfákat - A klasszikus tavaszi fagyok elsősorban áprilisban és májusban okozhatnak jelentős károkat, a tavalyi gyenge termés miatt ráadásul sok virágrügy van a fákon. A várható termésről a szakmai szervezetek szerint leghamarabb csak májusban lehet objektív becslést készíteni.

Célegyenesbe fordulnak a KAP-reform tárgyalások Brüsszelben - A Mezőgazdasági és Halászati Tanács március 22-23-i brüsszeli ülésén az uniós mezőgazdasági miniszterek intenzív egyeztetéseket folytattak a Közös Agrárpolitika reformjáról. „A 2023-tól induló új Közös Agrárpolitika előkészítése sorsdöntő szakaszához érkezett. A magyar kormány továbbra is mindent megtesz azért, hogy stabil kereteket biztosítson a magyar agrárium és a magyar gazdák számára” – hangsúlyozta Nagy István.

Magyarország sokat tett a fenntarthatóságért - Magyarország az elmúlt egy évben sokat tett a fenntarthatóságért, a körforgásos gazdaság kiépítéséért, az energia- és klímapolitikai célokért - hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a Figyelő e heti számában megjelent interjúban.

Igen komoly kockázatokat rejt a bizonytalan eredetű burgonya - Nem érdemes kockáztatni az ellenőrizetlen vetőburgonya ültetésével. A megspórolt költségnél jóval többet is veszíthet a termelő, hiszen a fennálló fertőzés veszélye és az azzal járó terméskiesés mellett egyéb kockázat is várható.

A húsvét kedvez a juhtenyésztőknek - Már három hét sincs húsvétig, ez az az időpont, amikor a kisbárányokkal teli szállítmányokat elindítják, főként Olaszország felé. Idén, a járvány ellenére nem állt le az élőállat-szállítás. És úgy tűnik egyelőre a felvásárlási árak is magasak.

Májusra elfogyhat a hazai hal - Az okok teljesen egyértelműek: kerek volt a karácsony, dübörög az export.

Rekordösszegű agrárkárenyhítő juttatást kapnak a gazdák - A Magyar Államkincstár 2021. március 26-án megkezdi a 2020. kárenyhítési évre benyújtott kérelmek után az agrárkárenyhítő juttatások kifizetését. Így, az érintett termelők már jövő hétfőn megkapják a részükre jóváhagyott összeget.

A magyar vetőmag-előállítás és -termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye - A magyar vetőmag-előállítás és -termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye, a mezőgazdaság ezen szelete évente csaknem 190 milliárd forint értékű árut állít elő, amelynek fele exportra kerül - jelentette az agrárminiszter Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. vetőmag-üzeménél, ahonnan 4 kamion, 4000 hektárnyi szántóterületre elegendő magyar nemesítésű vetőmagot indítanak el Kazahsztánba.

AGRO7 - a hét legfontosabb agrárhírei - Nagy István agrárminiszter a magyar gazdák és a hazai agrárium érdekeit hangsúlyozta a KAP reform brüsszeli tárgyalásán. Tovább folytatódott az Év Agrárembere kiírás 2020-as döntőseinek meglátogatása. A Nádudvari Élelmiszer Kft. évi 17 ezer tonna kiváló minőségű magyar élelmiszert állít elő, mondta el Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Az eheti online gépbemutatón Keller Károly, a Strautmann Gépgyártó Hungária Kft. értékesítési igazgatója mutatta be a cég két termékét.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.