2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Hírek

2016. szeptember 09. péntek • 12:32

Rekordszámú turista horgászjegyet váltottak ki

Augusztus végéig több mint 6470-en váltották ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) speciális, 90 napos horgászjegyét. Ezzel a már most több az igénylés, mint tavaly egész évben.

Az online megszerezhető engedély kiváló lehetőség a hobbi pecások, valamint a horgászattal még csak most ismerkedők számára. A 2014. május 1-jén indult TUHIR révén a közigazgatásban a maga nemében egyedülálló módon online felületen keresztül bárki, akár otthonról is, egyszerűen kiválthatja a horgászáshoz szükséges engedélyt. A rendszer az eltelt csaknem két és fél évben nagyon népszerű lett, már több mint 25 ezren regisztráltak az oldalon.

A lehetőség nem csak a magyar horgászok körében népszerű. 51 ország lakói, többek között svédek, norvégok, svájciak, japánok és kanadaiak váltottak turista állami horgászjegyet, hogy magyar vizekben horgászhassanak.

A turista állami horgászjegy kiváltásához a horgászoknak a https://tuhir.nebih.gov.hu/ oldalon kell regisztrálniuk, majd sikeresen kitölteniük egy halfaj és alapvető jogszabályi ismeretekből álló tesztet. Az ehhez szükséges tananyag elérhető a TUHIR oldalán. Igénylés előtt a rendszer ellenőrzi, hogy az igénylő nincs-e eltiltva a horgászjegyváltás lehetőségétől. A jegy díja bankkártyás tranzakcióval egyenlíthető ki. Ezt követen pár percen belül e-mail-ben megérkezik a turista állami horgászjegy, a fogási napló, valamint a díjfizetési bizonylat. A jegy 90 napig érvényes és egy horgászbottal (1 bot max. 3 horoggal + 1 db max. 1 négyzetméteres csalihalfogó emelőháló) való horgászatra nyújt lehetőséget. A horgászjegy érvényességének induló napja előre beállítható a rendszerben. Az érvényesség kezdetéről, valamint annak lejártáról a program automatikusan emlékeztetőt küld.

Fontos, hogy a turista állami horgászjegy mellé is kell területi jegyet váltani. Az e nélküli történő horgászás ugyanis jogosulatlan horgászatnak minősül, ami – a turista állami horgászjegy bevonásán túl – halvédelmi bírság kiszabásával is jár.

agrotrend.hu / NÉBIH

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.