2020.10.22., csütörtök , El?d

Hírek

2020. szeptember 18. péntek • 09:24

Rekordszámú új fertőzött itthon

Tizenegyezer fölé emelkedett az aktív fertőzöttek száma, és nőtt a kórházban ápoltaké is.

941 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 16 111 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma - írja az Infostart. A napi adat új csúcs itthon, legutóbb 900-nál magasabb szám egyszer volt, múlt szombaton, akkor 916 fertőzöttet regisztráltak.

Elhunyt hat idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 669-re emelkedett. 4240-en pedig már meggyógyultak, számuk egy nap alatt 13-mal emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 11 202, 922-vel több, mint egy nappal korábban. Az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 58 százaléka, a gyógyultak 41 százaléka budapesti. Jelenleg 374 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 46-tal többet, mint egy nappal korábban. 29-en vannak lélegeztetőgépen, szemben a csütörtöki 21-gyel.

Hatósági házi karanténban már 27 866-an tartózkodnak, 1054-gyel kevesebben, mint egy nappal korábban. A mintavételek száma 591 618, egy nap alatt 11 546-et végeztek.

kormányzati tájékoztató portálon azt írják, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a már érvényben lévő és könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége. A kormány szerdai ülésén a beutazási korlátozások fenntartásáról és újabb szigorításokról döntött. Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óta után a szórakozóhelyeket be kell zárni.

Azt javasolják, a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Az iskolákban októbertől a tanároknak és a diákoknak csak testhőmérséklet-mérés után lehet belépni.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.