2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Hírek

2022. november 27. vasárnap • 13:56

Rekordtávolságra jutott a Földtől az Orion űrkapszula

Távolsági rekordot állított fel tíz nappal az indulása után a NASA Artemis 1 holdmissziójának Orion űrkapszulája: több mint 400 700 kilométerre távolodott el a Földtől - közölte szombaton az amerikai űrhivatal a Twitteren.

Egyelőre még személyzet nélkül kerülte meg a Holdat

Ennél nagyobb távolságra még nem ért el a Földtől legénység szállítására készült űrhajó. A korábbi rekordot több mint 50 éve az Apolló-13 állította fel, amely 400 171 kilométerre jutott a Földtől.

AZ ORION KAPSZULA FEDÉLZETÉN NINCSENEK ŰRHAJÓSOK,

mivel ezzel a Holdat megkerülő úttal tesztelik az űrhajót. A tervek szerint 2024-ben az Artemis 2 küldetésen már legénységgel kerüli meg az Orion a Holdat.

Fotó: NASA

Várhatóan december tizenegyedikén tér vissza a Földre az Orion

A szombati rekord beállítása előtt az Orion holdkörüli pályára állt a NASA tájékoztatása szerint. Az űrkapszula várhatóan mintegy 432 ezer kilométerre távolodik majd el a Földtől. Jim Geffre, az Orion egyik menedzsere a napokban úgy fogalmazott: "ez egy statisztikai adat, ám szimbolikus, amit reprezentál".

Az Artemis 1 küldetés november 16-án kezdődött. A kapszula várhatóan december 11-én tér vissza a Földre mintegy 2 millió kilométer megtétele után.

agrotrend.hu / Origo

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.