2022.06.27., hétfő , László

Hírek

2020. október 06. kedd • 15:58

Remek borok készülnek idén

A környék kék szőlőinek nagy része már a pincékben érlelődik. Az elmúlt év időjárása nem mindig kedvezett a szőlőnek, de a borászok jó évjáratról számolnak be.

Idén a kékszőlő-szüretet szeptember utolsó hetében kezdték - írja a kisalfold.hu.

fotó: pixabay.com

– A tavaszi hideg, a hathetes nyári aszály és a szeptember végi, október eleji esős idő ellenére a minőségét tekintve jó, a mennyiségét tekintve közepes termésre számítunk – értékelte az évet Farkas Lajos, a Sopron Fertőmenti Hegyközség elnöke.

Kékfrankosból van a legtöbb

A Soproni borvidék fajtáinak kétharmada vörösbort adó szőlő. Ennek kétharmada kékfrankos, a többi fajták között ott van a zweigelt, merlot, pinot noir, cabernet franc, cabernet sauvignon, általában az utóbbi érik meg legkésőbb. Sopron környékén néhány kivételtől eltekintve szinte teljesen eltűnőben van a kézi szüret, főként kombájnt használnak, amivel egyébként olcsóbb is a betakarítás. Mivel nehéz szüretelőbrigádot találni, csak az egészen kis területű ültetvényeken szedik kézzel a szőlőt, illetve ott, ahol a bor készítése szempontjából fontos a manuális betakarítás.

Több termett, mint tavaly

Az Iváncsics Borászat ültetvényein az első hetekben a pinot noirt és a merlot-t, valamint a syrah fajtákat szedték le, ezután következett a kékfrankos, a cabernet franc és a cabernet sauvignon.

– Idén a merlot mustja 20,6 cukorfokos volt, a syrah pedig 20, ezek jó értékek – mondta Iváncsics Zoltán borász. Tavalyhoz képest ötödével több gyümölcs termett, hektáronként hatvan-hetven mázsa, négy és fél hektáron összesen háromszáz mázsa. Ebből a seprőzés és a derítések után nagyjából kétszáz hektoliter bor készül.

fotó: pixabay.com

A minőségre mennek

Jandl Arnold később induló szüretről számolt be. Döntő többségében kék szőlőjük van, ezen belül merlot, cabernet franc, syrah és némi cabernet sauvignon, kékfrankosból viszont kétféle bort is készítenek. Legkorábban a zweigeltet szedték le, ennek mustja 18,5 fölötti cukor-fokkal rendelkezett.

– Általános tapasztalat, hogy vagy sok szőlőt hagyunk meg, vagy jó minőségű bort készítünk, a kettő együtt nem megy. Nálunk a hektáronkénti 45–50 mázsától várható kiváló bor – magyarázta Jandl Arnold.

A szüret második turnusát ezen a héten fejezik be az időjárás függvényében.

agrotrend.hu / kisalfold.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.