2023.02.03., péntek , Balázs

Hírek

2020. június 17. szerda • 17:34

Remek üzleti potenciál rejlik a magyar kamillában

Ezrek találják meg megélhetésük forrását a réteken és az erdőkben, az itthon feldolgozott különböző gyógynövények közel hetven százaléka származik a természetből. A kamillavirág begyűjtését már befejezték, a termés jelentős részét ebben az évben is exportálják.

Véget ért az egyik legfontosabb hazai gyógynövény betakarítása. A vadon előforduló kamillát május közepén kezdték el begyűjteni; a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) által készített körkép szerint az elmúlt hetek aszályos időjárása ellenére közepes mennyiségű termésre van kilátás. Termesztik is a gyógynövényt, ennek betakarítása június első napjaiban szintén megtörtént. A kamara adatai szerint évente 200–500 tonna nyers kamillavirágot gyűjtenek hazánkban, leginkább az Alföld területén, a Tiszántúlon. A gyűjtés, felvásárlás és szárítás komoly szervezettséget igényel a gyűjtők és az átvevők részéről, mivel rövid idő alatt hatalmas mennyiségű virágzat átvételét, feldolgozását kell megoldani - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

Az alföldi gyűjtött kamillavirágzat minősége eltér a termesztett változatétól: erős, zamatos, kellemes illatú és kesernyés ízű, nem esik szét, kevésbé porlik a feldolgozás során, és az illóolaját is jobban megtartja. Ennek ellenére egyre többen fognak bele a gyógynövény termesztésébe. A legnagyobb termőterület Baranya és Somogy megyében, illetve az észak-alföldi régióban található. Az elmúlt években 300–500 hektár volt az erre a célra hasznosított terület nagysága.

Az idei szezon a szakértők szerint jónak mutatkozik; bár a vízhiány miatt ugyan kisebbek a növények, de az állományok egységesek voltak, kártevők, kórokozók jelenléte nem zavarta a termesztést.

Az itthon megtermett kamillavirág legnagyobb része külföldre kerül, a többit itthon dolgozzák fel. A kozmetikai és gyógyszeripar számára értékes alapanyagnak számít a kamilla lepárlásával előállított illóolaj. – A magyar gyógynövények évszázadok óta elismertek itthon és külföldön is. Az élelmiszer-, a gyógyszerkozmetika és a vegyipar egyre több természetes alapanyagot használ fel, s az ágazat a turisztikának is kiemelkedő lehetőségeket nyújt – hívta fel a figyelmet a NAK.

fotó: pxhere.com

A gyógynövények gyűjtése itthon nem kötődik külön engedélyhez, csupán akkor van szükség a hatóságok jóváhagyására, ha valaki nemzeti parkban, illetve magán- és állami erdőkben szeretne dolgozni.

Hazánkban 120-130 növényfaj gyűjthető, ezek közül 70-80 növény az, amit rendszeresen a természetes élőhelyekről takarítanak be.

A gyógynövények begyűjtése ma mintegy ötezer, jellemzően alacsonyan iskolázott, hátrányos régióban élő embernek ad munkát Magyarországon. Munkájukra pedig nagyon is szükség van, hiszen a feldolgozott gyógynövények közel hetven százaléka a vadon termő állományok gyűjtéséből származik.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.