2021.09.17., péntek , Zsófia

Hírek

2019. december 20. péntek • 11:22

Rendelet született a gazos területek visszaszorítására

Újabb lépést tett a gyulai képviselő-testület annak érdekében, hogy minél kevesebb legyen a gazos ingatlan a város belterületén. A közelmúltban elfogadott helyi rendelet szerint a nem haszonnövényként vagy dísznövényként gondozott lágy szárú növényzet magassága nem haladhatja meg a 30 centimétert.

Folyamatosan érkeznek panaszok azzal kapcsolatban, hogy egyes ingatlantulajdonosok nem tartják rendben kertjeiket, udvaraikat és a gaz több esetben ember nagyságúra vagy annál is magasabbra nő – nyilatkozta lapunknak a kezdeményezés hátteréről dr. Csige Gábor. A város jegyzője elmondta, gyakran fordulnak elő ilyen jellegű problémák üresen álló házaknál, s bár Gyulára kevésbé jellemző, hogy a gazdáik ne törődnének otthonaikkal, a kirívó kivételek képesek számos bosszúságot okozni a szomszédoknak, a közelben élőknek - írja a beol.hu.

fotó: pxhere.com

– Nyilván nem túl emeletes látvány, amikor valaki az ablakából kinézve mindennap égig érő gazt lát, miközben ő mindent megtesz azért, hogy környezetét rendben tartsa – fogalmazott dr. Csige Gábor.

– Emellett Gyula a régió egyik, ha nem a legjelentősebb idegenforgalmi célpontjának számít, így a helyiek mellett a turisták miatt is lényeges, hogy milyen a városkép. Egy-egy elhanyagolt ingatlan pedig alapvetően képes befolyásolni az összhatást.

Természetesen nem egyedi gyulai problémáról van szó, hiszen hírportálunkon is több alkalommal beszámoltunk arról, mennyi kellemetlenséget és bosszúságot jelent egy-egy elhanyagolt, gondozatlan ingatlan mind a szomszédok, mind az önkormányzatok számára.

Dr. Csige Gábor kérdésünkre elmondta, eddig is valamennyi bejelentés esetén igyekeztek a lehető legrövidebb időn belül eljárni, de nem minden esetben sikerrel. A központi jogszabályok egyébként az emberek biztonságát vagy egészségét veszélyeztető gyomnövények, parlagfű vagy fás szárú növények esetén lehetőséget adnak a jegyzőnek, illetve a szakemberen keresztül a polgármesteri hivatalnak az intézkedésre, a figyelmeztetéstől a kényszerkaszálásig.

Amennyiben azonban az emberek biztonságát vagy egészségét nem veszélyeztető lágyszárúak okozzák a problémát, arra vonatkozóan a magasabb szintű jogszabály nem tartalmaz szabályozást. Ezért is alkotta meg a lágy szárú növények elburjánzásának megakadályozásáról szóló rendeletet a testület.

Harminc centi alatt kell tartani

– Természetesen nem az a célunk, hogy büntessünk, hanem az, hogy mindenki számára biztosítsuk a megfelelő környezetet – hangsúlyozta dr. Csige Gábor. A helyi önkormányzatoknak egyébként is feladatuk, a környezet-egészségügy, egyebek mellett a köztisztaság, a települési környezet tisztaságának biztosítása.

A rendelet arra kötelezi a belterületen található ingatlanok tulajdonosait, használóit, hogy a nem haszonnövényként vagy dísznövényként gondozott lágy szárú növényzet méretét 30 centiméter alatt tartsák.

Aki ezt nem teszi meg, arra bírságot szabhatnak ki az önkormányzat munkatársai.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.