2022.05.22., vasárnap , Júlia, Rita

Hírek

2016. június 09. csütörtök • 07:58

Rentábilis pénzügyi évet zárt az Auchan

Pozitív eredménnyel lezárta pénzügyi évét az Auchan. Az áruházlánc a 2015-ös pénzügyi évben rentábilissá vált, a mérleg szerinti eredménye pedig elérte a 2,2 milliárd forintot. Az idei év fókuszában a vásárlói kapcsolatok erősítése áll, melyet többek között a vállalat imázsának megújításával és az e-kereskedelmi szolgáltatás bevezetésével kíván elérni.

Lezárta a magyar számviteli törvények szerinti pénzügyi évét az Auchan. Ennek alapján a vállalat 2015-ben 19 áruházban és a hozzájuk tartozó 18 üzemanyag töltőállomáson 337,6 milliárd forintos éves bruttó forgalmat ért el. Az elmúlt évben is emelkedett a hipermarket adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA), 10,1 milliárd forintra, amely 19 százalékos növekedést jelent. Ennek megfelelően az áruházlánc a 2015-ös pénzügyi évben rentábilissá vált, a mérleg szerinti eredménye pedig elérte a 2,2 milliárd forintot. Az idei év fókuszában a vásárlói kapcsolatok erősítése áll, melyet többek között a vállalat imázsának megújításával és az e-kereskedelmi szolgáltatás bevezetésével kíván elérni.

2015 a „rentabilitás éve” volt az Auchan Magyarország Kft.-nél. A vállalat immár harmadik éve önfinanszírozó a beruházásait tekintve, ami azt jelenti, hogy sem beruházásaihoz, sem működéséhez nem vesz fel banki hitelt, vagy használ fel csoport szintű finanszírozást.

A hivatalosan leadott pénzügyi eredmények alapján az áruházlánc éves bruttó forgalma 2015-ben 337,6 milliárd forintra nőtt, amely az előző évi eredményekhez képest közel 3,6 százalékos emelkedést jelent. A kimutatások szerint a vállalat mérleg szerinti eredménye elérte a 2,2 milliárd forintot, és közben folytatva az elmúlt évek tendenciáit, 0,7 százalékkal csökkentette működési költségeit. Mindemellett pedig 2015. október 1-jétől a vállalat átfogó bérfejlesztést hajtott végre az áruházi munkakörökben, mellyel mintegy 1,2 milliárd forintot fektet be egy év alatt.

A vállalat hosszú távra tervező és felelős működése során az elmúlt 18 évben mintegy 200 milliárd forintnyi beruházást valósított meg Magyarországon. Ebből, a magyar számviteli törvény szerint lezárt 2015-ös pénzügyi évben mintegy 3,5 milliárd forintot költött olyan beruházások megvalósítására, mint a debreceni és a szigetszentmiklósi új üzemanyag-töltőállomások megnyitása – amelynek eredményeképpen már 16-ról 18-ra nőtt az áruházak mellett található benzinkutak száma.

Az Auchan elkötelezett a magyar beszállítók mellett, ezért előnyben részesíti a hazai szállítókkal való együttműködést, melynek köszönhetően 2015-ben beszállítóinak 86 százaléka magyar volt. A vállalat folyamatosan fejlesztette sajátmárkás termékeit élelmiszer, illetve nem élelmiszer kategóriában is. Ennek eredményeképpen egy év alatt közel 800 új hazai fejlesztésű sajátmárkás terméket vezetett be az áruházlánc, így a vásárlók Magyarországon jelenleg mintegy 5 000 sajátmárkás termék közül válogathatnak, melyekből közel 2 000 élelmiszer. A vállalat a sajátmárkás termékek fejlesztésébe a vásárlóit is bevonta.

Az áruházlánc már mind a 19 hipermarketben kialakított egy külön részleget, ahol a vásárlók egy helyen megtalálhatják a speciális táplálkozási igényeknek megfelelő laktóz-, glutén- és cukormentes, illetve bio termékeket is. A vállalat további célja az egészséges választék és a nemzetközi konyha fejlesztése, hogy még szélesebb kínálatot tudjon biztosítani vásárlói számára.

A munkatársak képzésére, a megváltozott munkaképességű munkatársak foglalkoztatására 2015-ben is nagy hangsúlyt fektetett az Auchan, melynek eredményeképp újabb két évre megkapta a Salva Vita Alapítvány által alapított Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést. A megváltozott munkaképességű munkatársak száma meghaladta a 360 főt, és az Auchan célja, hogy 2016-ban vállalaton belüli arányuk 6 százalék fölé emelkedjen, példát mutatva ezzel a többi hazai vállalatnak is. Az áruházlánc társadalmi felelősségvállalásának középpontjában is a fogyatékkal élők és a hátrányos helyzetű fiatalok támogatása áll.

Az Auchan az Ifjúságért Alapítvány 2016-ban ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, és ebből az alkalomból 20 magyarországi civil szervezetnek mindösszesen 170.000 eurót fog odaítélni az áruházak környezetében, a helyi közösségekben élő 5-25 éves fiatalok fejlesztésére megalkotott projekt támogatására.

A 2016-os év fókuszában az új imázs és az online kereskedelem bevezetése lesz.

- Nagy energiát fektetünk abba, hogy vásárlóinkat választékunkkal, szolgáltatásainkkal, megújuló bevásárló tereinkkel minél jobban ki tudjuk szolgálni, és a felmerülő igényeikre gyors válaszokat tudjunk adni. Ennek megfelelően 2016 őszén elindítjuk e-kereskedelmi tevékenységünket is, mely által még könnyebbé és kényelmesebbé tesszük a bevásárlást. A 2015-ös pénzügyi évben vállalatunk rentábilissá vált, és 2016-ban is mindent megteszünk azért, hogy tovább javítsuk pénzügyi eredményeinket, illetve hogy pozitív eredményeket tudjunk bemutatni az Auchan családi részvényeseinek és dolgozóinknak, akik szintén a vállalat részvényesei, és a számuk évről-évre nő – mondta el Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója.

agrotend.hu / Auchan

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.