2021.03.07., vasárnap , Tamás

Hírek

2020. november 13. péntek • 09:26

Robotfarkasok tartják távol a medvéket

Taikawa városában, Japánban, bevetették az első "Monster Wolf" névre keresztelt robotfarkasokat, amelyek feladata, hogy távol tartsák a kíváncsi medvéket a településtől.

A városban komoly problémát jelentettek a medvetámadások. Tavaly összesen 157 ember került összetűzésbe a medvékkel, de amióta a robotfarkasok használatban vannak, azóta egy incidens sem történt.

fotó: pxhere.com

A támadások fő oka az lehetett, hogy a medvék élőhelyén egyre kevesebb az élelem, ezért a városokban keresnek maguknak a betevőt az állatok. Ezzel pedig elkerülhetetlenné válik, hogy előbb-utóbb emberekkel is találkozzanak.

A tudósok szerint elsősorban a makk hiánya az oka, hogy a medvék a szokottnál agresszívebben viselkednek, hiszen ez a téli álom előtti időszakban az étrendjük egyik legfontosabb eleme, mivel tele van kalóriával. EMELLETT A VÁROSOK NÖVEKEDŐ NÉPESSÉGE MIATT EGYRE INKÁBB LESZŰKÜL A MEDVÉK TERMÉSZETES ÉLŐHELYE, ÉS EGYRE GYAKRABBAN FORDUL ELŐ, HOGY EMBEREK KÖZVETLEN KÖZELÉBE KERÜLNEK.

A robotfarkasok mozgással és hangos zajokkal ijesztik el a közeledő medvéket. A farkasok és a medvék sokáig együtt éltek japán északi és középső területeiken, azonban a túlvadászás okán mára gyakorlatilag a kihalás közelébe sodródtak.

agrotrend.hu / origo.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.