2021.06.22., kedd , Paulina

Hírek

2020. április 10. péntek • 08:23

Sárga kislibákat vezetgetnek a nyári ludak a Körös-Maros Nemzeti Parkban

A Körös-Maros Nemzeti Parkban a Kis-Sárréten fészkelnek legnagyobb számban a nyári ludak. Ezekben a napokban a párok már kislibáikat vezetgetik.

Az utóbbi években a Kis-Sárréten fészkelő nyári ludak állománya 280-300 pár között mozog, ami a hazai költőállománynak csaknem egytizedét teszi ki. Az első kislibák általában március utolsó hetében bújnak elő.

Idén is így történt, mostanra pedig már több mint 60 nyári lúd családot figyelhetünk meg a területen. A legtöbb a Sző-réten (Biharugra) és környékén, valamint a Begécsi-halastavakon mutatkozik, de szinte valamennyi jelentősebb vizes élőhelyen láthatunk már fiókás családokat.


Fotó: Marik Pál

Az előzetes adatokat figyelembe véve a költőállomány továbbra is stabil. Ehhez hozzájárul az is, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt évben két vizes élőhely (a Kisvátyoni-mocsár és a Simotai-mocsár) rehabilitációját végezte el.

Ezek az élőhelyek nem csak a nyári lúdnak, hanem több más vízimadárnak is otthont adnak.

A nyári lúd általában 5-6 tojást rak, melyeken a tojó négy hétig ül. A fiókanevelésben mindkét szülő részt vesz. Az idén is láttunk már néhány meglehetősen népes, 10-12 fiókás családot. Ezek minden esetben „összetojásból” származnak, azaz egy fészekbe több tojó rakja le a tojásait. Hasonló jelenség a récefajokra is jellemző.

agrotrend.hu / Beol

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.