2022.12.06., kedd , Miklós

Hírek

2017. július 23. vasárnap • 16:28

Sáros látványosság a bivalyfuttatás

A bivalyokat lomha, lassan mozgó, lassan gondolkodó jószágnak ismerjük, és talán sosem gondoltunk arra, hogy versenyezni lehet velük. Márpedig Thaiföldön nincs nyári ünnep a hagyományos bivalyverseny nélkül.

A verseny a szántást utánozza: gereblyeszerű alkalmatosság elé fogják az állatokat, és amikor átgázolnak egy elárasztott mezőn, vezetőjük igyekszik talpon maradni.

Meglepő, hogy a járomba fogott bivalypár milyen lelkesen vágtat: egészen biztosan tisztában vannak a verseny jelentőségével. A helyiek ugyanis meglehetősen nagy összegekkel fogadnak egymás ellen, és az a hajtó különösen jól jár, aki magára fogad, és nyer.

Az évente megrendezett esemény nagy tömegeket vonz – írja a Syngenta Magyarország blogja. A BBC tudósítása szerint a minden évben a rizsültetés ünnepén rendezett verseny idén a fővárostól, Bangkoktól keletre Chonburiban volt július derekán.

A gazdálkodók azt mondják, hogy a verseny egy módja annak, hogy a bivalyt a thaiföldi gazdálkodási kultúrában tartsák, hiszen a szántást többnyire már a traktorokkal végzik.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.