2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Hírek

2016. április 12. kedd • 10:00

Segítenék a magyar tejágazat helyzetének javítását az OKSZ tagvállalkozásai

Elkötelezettek az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagvállalkozásai a magyar tejtermelők súlyos piaci helyzetének javítása iránt; lehetőség szerint már júliustól csökkenteni kell a stratégiai fontosságú tejtermékek általános forgalmi adókulcsát (áfa) a jelenlegi 18-ról 5 százalékra - közölte a szervezet.

Az OKSZ ezzel a tejtermelők múlt heti fővárosi demonstrációjára, illetve petíciójára reagált.

A kereskedelmi szövetség szerint a kisebb áfakulcs az alacsonyabb ár révén nagyobb fogyasztásra ösztönzi a vásárlókat, egyidejűleg visszaszoríthatja a feketézést, mindez pedig nagyobb piacot jelenthet a hazai tejtermelőknek.

Támogatják az OKSZ tagvállalkozásai, hogy a piaci szereplők a kiegyensúlyozottabb tejfelvásárlási árak, az áringadozások tompítása érdekében hosszú távú szerződéseket kössenek

Támogatják az ellenőrző hatóságok szigorúbb és hatékonyabb fellépését is a jogszabályok ellen vétő tejpiaci szereplőkkel szemben. Egyetértenek azzal, hogy a hatósági ellenőrzéseken különösen a feltárt élelmiszerhamisítás, valamint áfacsalás elkövetői ellen a legnagyobb szigorral lépjenek fel, akár a jogsértő importőrök és feldolgozó üzemek kizárásával a termékpályáról - közölték.

Tájékoztatásuk szerint a kereskedők még nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a magyar tejtermékek népszerűsítésére, anyagi terheket is vállalva.

Foto:123RF

A közleményben kiemelték egyebek mellett azt is, hogy a kereskedők készek együttműködni a termékfejlesztésben a tejfeldolgozókkal.

Az egyes üzletláncok önállóan is kialakítják a magyar tejpiacot segítő üzleti gyakorlatukat - hangsúlyozták.

Az OKSZ szükségesnek tartja, hogy a tejpiac valamennyi szereplője hosszú távú együttműködésre törekedjen. Így a tejfeldolgozó üzemek is tekintsék át a magyar tej felvásárlás növelésének lehetőségeit, továbbá a tejtermelők hosszabb távon is törekedjenek a hazai tejpiaci igényeket segítő, kiegyensúlyozott ütemű értékesítésre.

Az OKSZ közleményében hangsúlyozta, elengedhetetlennek tartják, hogy a tejtermelőkkel együttműködésben a tej termékpálya minden szereplője, így a tejfeldolgozók, a nagykereskedők, a bolti, áruházi kiskereskedők, valamint a magyar állam egyaránt vállaljon szerepet a magyar tejpiac megmentésében.

agrotrend.hu/MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.