2020.05.25., hétfő , Orbán

Hírek

2019. április 09. kedd • 12:40

Segítik a falugazdászok a termelőket az egységes kérelmek beadásában

Április 9-ével kezdődik az egységes kérelmek 2019. évi benyújtási időszaka.

Az agrártámogatások hatékony lehívásában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK) meghatározó szerepe van, minden évben rendre a támogatási kérelmek kétharmadát – mintegy 120 ezer kérelmet – a falugazdászok közreműködésével adják be a gazdák. - olvasható a NAK közleményében.


A falugazdászok idén is ingyenes segítséget nyújtanak a termelőknek. - fotó: Tóth Zoltán / NAK

Április 9-én vette kezdetét a 2019. évi egységes kérelmek beadásának időszaka. Ennek keretében idén már 46 jogcímre lehet támogatási és kifizetési kérelmet benyújtani. A NAK hagyományosan évente mintegy 120 ezer gazdálkodó egységes kérelmének benyújtásában segédkezik.

Fontos megjegyezni, hogy több jogcím igénylése esetében a vonatkozó előírások és kötelezettségek változtak, errőla kérelem kitöltésekor a NAK szakemberei felvilágosítást adnak az érintett ügyfeleknek.

A kérelmeket 2019-ben is csak elektronikus úton, a Magyar Államkincstár erre létrehozott internetes felületén lehet beadni.

A kérelmek szankciómentes benyújtására május 15-ig van lehetőség,

az ezt követető napokon benyújtott kérelmek esetében munkanaponkénti
1 százalékos támogatáscsökkentés alkalmaznak. A kérelem beküldésére nyitva álló utolsó nap június 11. A május 15-ig beadott kérelmek szankció nélküli módosítása idén május 31. helyett június 2-ig lehetséges, kivételt képeznek ez alól az állatalapú támogatási kérelmek, amelyek változtatása esetén május 15. után már támogatáscsökkenéssel kell számolni.

A NAK felhívja a falugazdászok közreműködését igénybe vevő gazdálkodók figyelmét, hogy

őstermelői kártyával vagy kamarai kártyával jelentősen gyorsítható az egységes kérelmek benyújtása.

Célszerű, hogy az agrártámogatások igénylésekor az igénylő ügyfél személyesen járjon el. Amennyiben a gazdálkodó valamely családtagja nevében kíván eljárni, azt csak meghatalmazás birtokában teheti meg.
A képviselet igazolására a NAK portáljáról letölthető MH1 nyilatkozatot kell kitöltve és aláírva magával hoznia a kamarai tagnak.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.