2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Hírek

2022. július 13. szerda • 09:30

Segítséget kapnak a haltermelők

Megközelítőleg tízmilliárd forintra pályázhatnak az előttünk álló időszakban a hazai haltermelők. Nagy István szerint a Magyar halgazdálkodási operatív program plusz már elfogadás előtt áll, egyik legfontosabb célkitűzése pedig az, hogy a hazai akvakultúra az eddigieknél ellenállóbb legyen a külső hatásokkal szemben.

Elkészült a Magyar halgazdálkodási operatív program plusz (Mahop plusz), és a stratégia elfogadására is hamarosan sor kerülhet – derült ki Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából - írta a Magyar Nemzet. A tárcavezető tájékoztatása szerint a program egyik kiemelt prioritása a hazai akvakultúra külső hatásokkal szembeni ellenálló képességének javítása. A cél, hogy a különböző beruházásoknak köszönhetően a haltermelés a változó körülmények ellenére továbbra is jövedelmező üzletága legyen a magyar mezőgazdaságnak.

A Mahop plusz forrásaiból a tárca mintegy 9,6 milliárd forintot különített el erre a célra. A programban technológiaváltást célzó beruházásokra, innovatív megoldások bevezetésére, valamint a halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatására szerezhetnek forrást a tógazdaságok.A tárcavezető szerint a halászati ágazat támogatása azért is nagyon fontos, mivel a halastavak az egyik leginkább környezet- és természetbarát állati fehérjetermelési módot jelentik, amelyek az élőhelyek és a bio­diverzitás fenntartása mellett számos egyéb ökoszisztéma-szolgáltatást nyújtanak, és maximálisan kompatibilisek az Euró­pai Unió zöldülő szakpolitikáival.

Fotó: Magyar Nemzet

A kiemelt támogatásra nagy szüksége van az ágazatnak, ugyanis az idén minden korábbinál nagyobb mértékben sújtja az aszály a haltermelőket. A halastavak vízkészlete vészesen fogy, az utánpótlást az úgynevezett völgyzárógátas tavak esetében – amelyek főként a dunántúli régióra jellemzők – más módon nem tudják biztosítani a gazdálkodók.

Sziráki Bence, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) ügyvezető igazgatója korábban lapunknak elmondta: soha nem látott víz­hiány alakult ki a hazai tógazdaságokban, az elmúlt két év aszályos időjárása miatt a halastavak vízszintje számos helyen vészesen alacsonyra csökkent, s vannak vizek, amelyek teljesen kiszáradtak. A helyzetet súlyosbítja, hogy a termelőknek drasztikus költségnövekedéssel kell szembenézniük, ezért idén jelentősen visszaeshet a hazai haltermelés.

A probléma súlyosságát jelzi, hogy – a Mahal által készített felmérés szerint – több mint hatezer hektárt érint a vízhiány, ami a 26 500 hektárnyi üzemelő tógazdaság csaknem negyedét jelenti.

Az érintett gazdaságokban jelentős termeléscsökkenés várható ebben az évben, ami kihat az idei országos haltermelési eredményekre is. Sok haltermelő az inputanyagárak miatt kénytelen volt visszafogni a termelést, mivel nem tudta finanszírozni az elmúlt években megszokott mennyiségű telepítést, a költségeket pedig nehezen tudják az élő hal árában érvényesíteni.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.